İstanbul Sözleşmesi 12 yıl önce bugün (11 Mayıs 2011) imzanlandı

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduÄŸu 46 ülke tarafından imzalanan Ä°stanbul SözleÅŸmesi 12 yıl önce bugün (11 Mayıs 2011) imzanlandı.

Ä°stanbul SözleÅŸmesi, 11 Mayıs 2011’de Ä°stanbul’da imzaya açıldı ve 1 AÄŸustos 2014’te yürürlüğe girdi. Türkiye ise sözleÅŸmeyi onaylayan ilk ülke oldu. SözleÅŸme, kadınlara yönelik ÅŸiddet ve aile içi ÅŸiddeti önlemek, maÄŸdurları korumak ve failleri cezalandırmak için devletlere çeÅŸitli yükümlülükler getirdi. Ayrıca toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸini ve kadın haklarını güçlendirmeyi amaçladı.

Ancak Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nin uygulanmasında pek çok sorun yaÅŸandı. Kadın örgütleri ve insan hakları savunucuları, sözleÅŸmenin gerekli yasal düzenlemeler yapılmadan ve yeterli kaynak ayrılmadan hayata geçirilemediÄŸini belirtti. Ayrıca bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluÅŸları, sözleÅŸmenin Türk aile yapısına ve milli deÄŸerlere aykırı olduÄŸunu iddia ederek sözleÅŸmeden çıkılmasını istedi.

Türkiye CumhurbaÅŸkanlığı, 20 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımladığı bir kararla Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nden çekildiÄŸini duyurdu. Karar, hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük tepki topladı. Kadın hakları savunucuları, kararın hukuka aykırı olduÄŸunu ve kadınların yaÅŸam hakkını tehlikeye attığını söyledi. Avrupa Konseyi ise kararı derin bir hayal kırıklığı olarak nitelendirdi ve Türkiye’yi karardan vazgeçmeye çağırdı.

Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nden çekilme kararı sonrasında kadına yönelik ÅŸiddet olaylarında artış gözlendi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre, 2021 yılının ilk dört ayında en az 108 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Kadın cinayetlerinin önlenmesi için etkin bir yargılama yapılmadığı ve faillerin cezasız bırakıldığı da eleÅŸtirilen noktalardan biri oldu.

Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nden çekilme kararı halen tartışma konusu olmaya devam