Mars: Perseverance keşif aracının bilgilerini inceleyen bilim insanları yeni bulgulara ulaştı

NASA’nın Mars’ta yaÅŸam olup olmadığını araÅŸtırmak için gönderilen Perseverance’ten gelen yeni verileri deÄŸerlendiren bilim insanları yeni bulgulara ulaÅŸtı…

Mars’ta yaÅŸam belirtileri arayan bilim insanları, uzay keÅŸif aracı ‘Perseverance’ın gönderdiÄŸi bilgiler ışığında yeni bulgulara ulaÅŸtı.

Açıklanan bir araÅŸtırmaya göre, Mars’tan alınan görüntüler, suyun milyarlarca yıl önce Kızıl Gezegenin manzarasını ÅŸekillendirmeye nasıl yardımcı olduÄŸunu ortaya koyuyor ve eski yaÅŸamın kanıtlarını aramaya rehberlik edecek ipuçları saÄŸlıyor.

NASA’nın ‘Perseverance’ aracı ÅŸubat ayında, Jezero kraterine indi. Bilim adamları, uzaydan görülebilen yelpaze ÅŸeklindeki bir deltada birikmiÅŸ tortudan hareket ederek bir nehrin eskiden bir gölü beslediÄŸinden şüphelendi.

Euronews’tan Bahtiyar Küçük’ün aktardığına göre, Science dergisindeki çalışma, bir zamanlar deltanın kıyısı olan uçurumların Perseverance tarafından çekilen yüksek çözünürlüklü görüntülerini analiz etti. Kayalıkların içindeki katmanlar, oluÅŸumunun nasıl gerçekleÅŸtiÄŸini ortaya koyuyor.

“Nehir deltalarındaki desenlere benziyor”

NASA astrobiyoloÄŸu Amy Williams ve Florida’daki ekibi, krater tabanından görülen kayalıkların özellikleri ile Dünya’nın nehir deltalarındaki desenler arasında benzerlikler buldu.

Çalışma, en alttaki üç katmanın ÅŸeklinin, erken dönemlerde bir su varlığını ve sürekli akış gösterdiÄŸini; bunun da yaklaşık 3,7 milyar yıl önce Mars’ın “hidrolojik bir döngüyü destekleyecek kadar sıcak ve nemli” olduÄŸunu ortaya koyuyor.

En üstteki ve en yeni katmanların, çapı bir metreden fazla olan kayalar içerdiği, bunun da şiddetli bir sel ile oraya dağılmış olabileceği belirtiliyor.

Bulgular, araÅŸtırmacıların, varsayılan Mars yaÅŸam formlarının “biyo-imzalarını” içerebilecek toprak ve kayalar için geziciyi nereye göndereceklerini bulmalarına yardımcı olacak.

Williams, basın açıklamasında, “Yörünge görüntülerinden deltayı oluÅŸturanın su olması gerektiÄŸini biliyorduk. Bu görüntülere sahip olmak, sadece kapağına bakmak yerine kitap okumak gibidir.” dedi.

‘Perseverence’ın Mars görevi

Mars’ta yaÅŸamın var olup olmadığını bulmak, onlarca yıl süren ve geliÅŸtirilmesi milyarlarca dolara mal olan bir proje olan ‘Perseverence’ın ana görevi.

KeÅŸif aracının altı tekerlekli robotu, 6 Eylül’de “Montdenier” olarak adlandırılan ilk örneÄŸini ve 8 Eylül’de aynı kayadan ikinci “Montagnac” olarak anılan ikinci örneÄŸini topladı.

NASA’nın California’daki Jet Ä°tki Laboratuvarı’nda inÅŸa edilen ve plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance keÅŸif aracı, 30 Temmuz 2020’de fırlatıldıktan yaklaşık 7 ay sonra 18 Åžubat’ta Mars’a inmiÅŸti.

Mars’a gönderilen araçlar içinde en geliÅŸmiÅŸ teknolojik özelliklere sahip Perseverance’ın kızıl gezegendeki yeni misyonunun gerçekleÅŸmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem için de 300 milyon dolar harcanmıştı.

Perseverance’ın Mars’tan ilk örnek alma denemesi başarısız olmuş, bunun üzerine NASA yeni bir protokol geliştirmişti.