Ä°ran’da kimin yanındayız?

1979’da Åžahlık rejimi bir halk ayaklanmasıyla yıkıldığında bu hareketin en etkili güçlerinden ikisi, Ä°ran’daki sosyalist-demokratik güçler, diÄŸeri Qasımlo’nun liderliÄŸindeki Kürt ulusal hareketiydi.

Şehir orta sınıfları, köylülük ise büyük oranda İslamcı hareketlerin kontrolündeydi. Buna karşılık hem İslamcı hem sosyalist eğilimli olan HALKIN MÜCAHİTLERİ silahlı yapısıyla iktidara en yakın örgüt olarak duruyordu.

Dini lider Ayetullah Humeyni’nin ülkeye dönüşü ve anti-Amerikanizmin yükseliÅŸiyle, sol-sosyalist ve demokratik kesimler Halkın Mücahitleri baÅŸta olmak üzere Ä°slamcı hareketlerle ittifak kurabileceklerine inandılar.

Türkiye’deki liberal-sol-demokratların AB yolunda ilerleyeceklerinden emin oldukları AKP iktidarını hararetle desteklemelerine benzer bir durumla; Ä°ranlı sol ve demokrat hareketler de Ä°slamcıların adım adım iktidara yerleÅŸmelerine çanak tuttular.

Gerekçeyi biliyoruz: ABD emperyalizmine ve Batı sömürücülüğüne karşı İranlı milli güçlerin ittifakı.

Ä°slamcılık içeride kendi aralarında çözülebilecek “bir iç mesele” olarak görülüyordu. Hikayenin sonrası malum. En büyük ezilmeyi Sol, demokrat ve Kürt ulusal güçleri yaÅŸadılar…

Ä°ran halkı üzerindeki bu deli gömleÄŸini yırtmak için bir çok kez sokaklara döküldü. Çok kısmi ilerlemeler saÄŸladıysa da bir türlü “kara gömleÄŸi” çıkarıp atamadı…

Bu gün sokaklara çıkan kitlelerin arasında ideolojik bir birlik, örgütsel bir irtibat, merkezi bir yapı bulunmayabilir. Tamamen kendiliğinden gelişen bir birikimin patlaması olması mümkün.

Doğru bir analiz için iyi bir gözlem ve sağlıklı bilgiler olması gerekir. Fakat doğru yerde durmak için gerekli tarihsel ve güncel bilgilere sahibiz.

Doğru yer, harekete geçen kitlelerin ÖZGÜRLÜK taleplerinin YANINDA olmaktır.

Birileri ise halen 3. dünyacı mantık ve saçma hale getirdikleri anti-emperyalizm tezleriyle, insanları 1979’da olduÄŸu Molla gericiliÄŸinin yedeÄŸine çağırıyorlar…

Bu seferki hareketler de sonuca ulaşamayabilir, İslami Gerici Diktatörlüğü geriletemeyebilir. Bileşenlerin talepleri ve yönelimlerinden, yöntemlerinden hoşnut olmayabiliriz. Parasını batırmak istemediği için KÂR MARJI ve RİSK hesapları yaparak, piyasayı kokladıktan sonra yatırım yapan borsacılar gibi davranamayız.

Bizim yazıp çizmemizle belki o insanlara katkımız da olmayacaktır ama DURDUÄžUMUZ YERÄ° ilan etmek açısından önemlidir. Åžahsen benim durduÄŸum yer Mollaların karargahları deÄŸil Ä°RAN SOKAKLARI’dır.

1980 öncesinde Ä°stanbul ve Ankara’da bir çok Ä°ranlı devrimci öğrenci arkadaşımız, dostumuz vardı. Devrim baÅŸladığında hepsi heyecanla koÅŸarak ülkelerine döndüler. Sonra yine birçoÄŸunun feci ÅŸekilde öldürülüşlerinin, kaybediliÅŸlerinin veya hapishanelerde çürütülüşlerinin haberini aldık. Onlara karşı da manevi bir borcumuz olduÄŸunu düşünürüm…