Ben fesat mıyım?

Ya ben çok mu fesadım? Yoksa haksız mıyım? Bilmediğim bir şey mi var? Lütfen söyleyin. Valla kaç gündür çatlayacağım artık buraya yazmak zorundayım. Gerçekten fesatlık yapıyorsam veya yanlış biliyorsam beni uyarın da kendimle yüzleşeyim. 

Evet bugün tasarruf paketi açıklandı.  Güzel.  İtibardan tasarruf olmaz diyen bir devlet aklına veya devletin malı deniz yemeyen domuz diyen bir vatandaş zihniyetine tasarruf edeceğiz demek bir ne yazık ki bizim ülkemizde takdir edilesi bir şey. Gerçi bu akıllı cümlenin dile getirilişi çok geç oldu gibi. İnsana sorarlar bugüne kadar aklınız neredeydi diye? Önce bunu vurgulayayım. 

Şimdi neden fesat mıyım yoksa bilmediğim bir şey mi var diye sorduğumu yazayım. Evet son günlerde hatta neredeyse yedi /sekiz aydır enflasyon gemi azıya almış gidiyor. Hepimiz bu canavarın pençesine düştük. Bazılarımızı yedi bitirdi. TV’de, gazetelerde herkes soruyor neden böyle olduk? Cevap da hazır: pandemi ve deprem. Herkes bu konuda hemfikir.  Tamam pandemi bütün dünya ekonomisini etkiledi. Ama en çok bizi. Bu bir gerçek. Burada da bir problem yok. Çünkü gerçekten bizim ülkemiz pandemiden paçayı sıyırırken bir de asrın felaketi (hükûmetin tabiri ile söylüyorum) ile karşılaştı. Tabii ki bu depremin boyutlarında doğal felaket yüzdesi kadar belki daha çok ahlaksal felaket ve rant ekonomisi var. (Bu ayrı bir konu) Bu da tamam. İyi de şimdi herkes bir ağızdan politikacısından gazetecisine kadar, muhalefet dahil hatta iktidar tarafından bile Emeklilik Yaşa Takılanlar (EYT) kanununun maliyetinden bahsediliyor. İnanamıyorum.  Evet EFT’nin bu bütçeye maliyeti çok yüksek. (Internet bilgileri inanılmayacak kadar yüksek) peki bu EYT ne zaman kanunlaştı?  2023 Mart ayında. Yani o korkunç deprem felaketinden bir ay sonra…tekrar ediyorum bir ay sonra. Önce değil. Ve mecliste büyük çoğunlukla kabul edildi. 

Deprem inanılmaz yıkıcı olmuş. Dünyadan çeşitli yardımlar gelmiş.  Pandemiden yeni çıkmışız zaten ülkenin gideri gelirinden fazla. Üstüne büyük bir felaket. Ve meclis bütçeye çok büyük bir yük olacak EYT’yi çıkarıyor. Bu nasıl bir şey? Seçime gidecekler diye o milletvekili koltukları için zaten delinmiş hırpalanmış bütçe torbasına bir el daha ateş ediyorlar. 

Gerçekten kimse kalkıp da şimdi EYT’nin maliyetinden bahsediyorsunuz bunu neden daha önce düşünmediniz ey buna destek verenler diye sormuyor?  Deprem 2023 şubat 6 ‘da EYT 2023 mart sonu.  Şimdi bu EFT’ye kimler evet dediyse tek tek hesap vermeli? Geri zekalı mı, Düşman mı? Yoksa menfaat peşinde mi?  En olası olan tabii ki menfaattarı… O küçük hesapları. Milletvekili olacak ya. 

Ya söyleyin şimdi ben fesat mıyım yoksa bilmediğim bir şey mi var?

Feride Cihan Göktan
Latest posts by Feride Cihan Göktan (see all)