Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin suç duyurusu dilekçesini Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na göndermesinin ardından, konuyla ilgili bir savcı görevlendirildi. Savcının, mevzuat çalışması yaparak, BaÅŸsavcı Bekir Åžahin’e sunması bekleniyor. BaÅŸsavcı Åžahin’in incelemesinin ardından mevzuat gereÄŸi dilekçeyi Anayasa Mahkemesi’ne sunması gerekiyor.
Anayasa Mahkemesi’nin KuruluÅŸu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 16. maddesi ne diyor?
Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, Anayasa Mahkemesi’nin KuruluÅŸu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un, “BaÅŸkan ve üyeler hakkında inceleme ve soruÅŸturma”yı düzenleyen 16. maddesindeki prosedürü iÅŸletecek. Kanunun 16. maddesi şöyle:
“BaÅŸkan ve üyelerin görevlerinden doÄŸan suçları için soruÅŸturma açılması Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun kararına baÄŸlıdır.
Soruşturma açılmasına yer olup olmadığının belirlenmesi konusunda Genel Kurulda görüşülürken hakkında işlem yapılan üye veya üyeler görüşmeye katılamazlar.
Genel Kurul, soruşturma açılmasına yer olmadığına karar verirse, bu karar kesindir.
Genel Kurul, soruşturma açılmasına karar verirse, soruşturmayı yapmak üzere kendi üyelerinden birini görevlendirir.
Soruşturmayı yapan üye, soruşturmayla ilgili belgelerle birlikte hazırladığı raporu Genel Kurula sunar.
Genel Kurul, rapor üzerinde görüşerek dava açılmasına veya açılmamasına karar verir.
Genel Kurulun dava açılmasına karar vermesi halinde dava dosyasını Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına gönderir.”
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu nasıl karar verecek?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun, baÅŸkan, iki baÅŸkanvekili dahil 15 üyesi bulunuyor. Can Atalay hakkındaki ihlal kararı ise 9 üyenin oy çokluÄŸuyla alınmıştı. Bu durumda, hakkında suç duyurusunda bulunulan 9 üye Genel Kurulda görüşmeye katılamayacak. Geriye kalan 6 üyenin ise oy birliÄŸiyle soruÅŸturma açılmasına veya açılmamasına karar vermesi gerekiyor. Bu da oldukça zor bir ihtimal olarak görülüyor.
Anayasa Mahkemesi üyelerinin yargılanması mümkün mü?
Anayasa Mahkemesi üyelerinin yargılanması, Anayasa’nın 159. maddesine göre Yüce Divan’da yapılıyor. Yüce Divan, Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı’nın baÅŸkanlığında, Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcısı ile Yargıtay ve Danıştay’dan seçilen 14 üyeden oluÅŸuyor. Ancak bu durumda, Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı ve üyelerinin kendilerini yargılaması söz konusu olacak. Bu da yargılamanın tarafsızlığı ve bağımsızlığı ilkesine aykırı olacak.
Sonuç olarak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin suç duyurusu kararı, hukuki açıdan çok tartışmalı bir karar olarak deÄŸerlendiriliyor. Bu kararın, Anayasa Mahkemesi’nin iÅŸlevselliÄŸini ve saygınlığını zedelemesi, yargının bütünlüğünü bozması ve hukuk devleti ilkesini zayıflatması olası sonuçlar arasında sayılıyor.
- Tayfun Kahraman’a Yapılan Kötü Muamele: Görüntüler Ortaya Çıktı - 21 Aralık 2024
- Gazeteciler Cemiyeti’nden Gözaltılara Sert Tepki - 21 Aralık 2024
- Mersin’de Kadın Cinayeti - 21 Aralık 2024