Yağmur ormanlarında tahribat durmuyor

Amazon yağmur ormanlarında, bu yılın üç aylık döneminde 1 milyon kilometrekareye yakın ormanlık alan yok edildi.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nce (INPE) hazırlanan yeni bir rapora göre, Amazon yağmur ormanlarının 2022’nin ilk üç ayında ormansızlaşmadan etkilenen kısmı şimdiye kadar kaydedilen en yüksek oran oldu.

INPE raporuna göre, bu yıl Ocak ve Mart ayları arasında 941,34 kilometrekarelik orman temizlendi. Bu, enstitünün 2016 yılında ormansızlaşma oranlarını izlemeye başlamasından bu yana kaydedilen en büyük alan.

Araştırmacılar, 573,29 kilometre karelik alan temizlendiğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64’lük bir artış olacağını belirtiyor.

Dünyanın en büyük yağmur ormanlarının yok edilmesi, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun 2019’da göreve başlamasından ve Amazon bölgesindeki yoksulluğu azaltabilecek ekonomik kalkınmayı engellediğini savunarak çevre koruma önlemlerini zayıflatmasından bu yana arttı.

Hafta başında yayınlanan bir BM iklim paneli raporu, hükümetlerin küresel ısınmanın en kötü etkilerini önlemek için sera gazı emisyonlarını dizginlemek için yeterince çaba göstermediği konusunda uyardı. Rapora göre, çoğunlukla suçlu fosil yakıt kullanımı olsa da, ormansızlaşma küresel emisyonların yaklaşık %10’unu oluşturuyor.

Brezilya’da çevre savunuculuğu grubu Greenpeace için bir orman kampanyası yürüten Cristiane Mazzetti, “Brezilya, BM iklim raporunun hükümetlerin gerekli önlemleri almamasına atıfta bulunurken söylediklerinin bir örneğidir. İklim değişikliğini sınırlamak için gerekli adımlara kasten karşı çıkan bir hükümetimiz var” dedi.

Yaptırımlar seçim dönemlerinde gevşiyor

CNN’in haberine göre, bazı bilim adamları, son üç seçimden önce olduğu gibi, Brezilya’nın Ekim cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde de ormansızlaşmanın artmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Brezilyalı bir araştırma kurumu olan Imazon’da araştırmacı olan Carlos Souza Jr’a göre, çevresel yaptırımlar tipik olarak seçim yıllarında zayıflıyor ve suçlular yeni bir hükümetin göreve başlamasından önce ormansızlaşmaya koşuyor.

14 Facebook hesabı kapatıldı

Perşembe günü, Facebook’un ana şirketi Meta, ormansızlaşma ile ilgili sahte bilgi yayınlamak için 14 Facebook hesabını, dokuz Facebook sayfasını ve 39 Instagram hesabını kaldırdığını duyurdu.

Meta, ilk üç ayda bir yayınlanan “Rakip Tehdit Raporu” nda “Bu ağ Brezilya’da doğdu ve o ülkedeki yerel izleyicileri hedef aldı” dedi.

Meta’nın raporunda, hesapların arkasında “Brezilya Ordusuyla ilişkili kişilere bağlantılar” bulunduğu belirtiliyor.

Meta raporuna göre hesaplar, tüm ormansızlaşmanın zararlı olmadığını savunan ve “Amazon’da ormansızlaşmaya karşı çıkan meşru çevre STK’larını” eleştiren içeriğin yayınlanmasını içeren “eşgüdümlü asılsız davranış” ile meşguldü.