Türkiye’nin Gelir EÅŸitsizliÄŸi: Avrupa’nın Zirvesinde

Eurostat verilerine göre, Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en zengin yüzde 1’lik kesimin millî gelirden en yüksek payı aldığı ülke olarak dikkat çekiyor. Türkiye’deki bu oran %14,6 olarak belirlenirken, ikinci sıradaki Bulgaristan’ın bu oranı neredeyse iki katına çıkmaktadır. Bu durum, Türkiye’nin gelir dağılımındaki dengesizliÄŸi açıkça göstermektedir.

Danimarka %7,1’lik oranla üçüncü sırada yer alırken, Avrupa genelinde en düşük gelir eÅŸitsizliÄŸi deÄŸerine sahip ülke %2,3 ile Slovakya olarak kaydedilmiÅŸtir. Bu veriler, ülkeler arasındaki ekonomik dengesizlikleri açığa çıkarmaktadır ve gelir eÅŸitsizliÄŸinin, sosyal ve ekonomik geliÅŸmeyi nasıl etkilediÄŸini gözler önüne sermektedir.

Gelir Eşitsizliği Üzerine Sonuçlar

Türkiye’nin, Avrupa’nın zirvesinde yer alması, ülkedeki zenginler lehine daha dengesiz bir ekonomik yapının oluÅŸtuÄŸuna iÅŸaret etmektedir. Ekonomik yapının, zenginlerin menfaatine dönüşmesi, gelir eÅŸitsizliÄŸini artırmakta ve bu durum hangi ölçekte olursa olsun toplumun genel yapısını etkilemektedir. Öte yandan, Rusya gibi diÄŸer ülkelerde bu oranların daha yüksek olabileceÄŸi düşünülse de, Eurostat verilerinde Rusya’ya dair bir bilgi bulunmamaktadır.