Türkiye’den Almanya’ya göçte artış, Ekim ayında sığınma baÅŸvurusu yapanların üçte biri Türkiye’den

Son dönemlerde Türkiye’den Almanya’ya olan göçte artış var.  Türkiye’den gelenler, Almanya’daki sığınmacılar arasında Suriyelilerin ardından ikinci büyük grubu oluÅŸturuyor. Ekim ayı için Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin (BAMF) verilerine göre, sadece Suriye’den (%33,5) gelenlerden daha fazla kiÅŸi Türkiye’den (%30,4) geliyor.

Ä°nsan hakları örgütleri ve Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’deki durumun özellikle 2016’daki baÅŸarısız darbe giriÅŸiminden bu yana kötüleÅŸtiÄŸine dikkat çekiyor. Berlin’deki Empirik Entegrasyon ve Göç AraÅŸtırmaları Enstitüsü (BIM) Direktörü Herbert Brücker, “Ayrımcılık ve zulüm var, bu durum Kürtleri ve birçok entelektüeli ve akademisyeni de içeriyor” diyor.

Türkiye’den gelen sığınmacılara toplam koruma oranı sadece %14 iken, Suriye (%87) ve Afganistan (%76,8) kökenli sığınmacılarda bu oran daha yüksek. BIM’in direktörü, politik nedenlerle yapılan bir iÅŸten çıkarılmanın sığınma nedeni olarak yeterli olmadığını açıklıyor. Bu durumun, bireysel olarak politik veya diÄŸer nedenlerle yapılan zulmü kanıtlamak gerektiÄŸini belirtiyor.

Ekonomik zorlukların da ülkeden kaçışta rol oynadığını ifade eden Brücker, “Türkiye’deki deprem, belirli bölgeleri çok etkiledi. Ekonomik koÅŸullar orada felaketti. Ayrıca birçok azınlık ve mülteci orada yaşıyor” diyor. Almanya’nın büyük bir Türk topluluÄŸuna sahip olması ve ülkede akademik mesleklerde çalışan insanları destekleyebilecek araÅŸtırma ve üniversitelerde aÄŸlara sahip olması nedeniyle, bu kiÅŸiler için Almanya’nın bir çekim merkezi olduÄŸunu ekliyor.

Brandenburg’un toplam nüfusunun %5,4’ünü oluÅŸturan Berlin’de sığınma baÅŸvurularının toplam baÅŸvurular içinde %5,4’lük bir paya sahip olduÄŸunu belirten Brücker, Berlin ve Brandenburg’un nüfus ve ekonomik güç göstergelerine göre önde olan Bayern ve Baden-Württemberg gibi büyük ekonomik güce sahip iki eyalette bu oranın daha düşük olduÄŸuna dikkat çekiyor.

Almanya genelinde 2023 yılında yapılan sığınma başvurularının geçen yılın aynı dönemine göre %67,5 arttığını ifade eden Brücker, Ekim ayına kadar yapılan başvuruların tam sayısının 267.384 olduğunu belirtiyor.

Kaynak: rbb24 Inforadio, 11.11.2023, 08:30 Uhr, Efthymis Angeloudis’in katkılarıyla