Zarmina Paryani: “Sadece Taliban’a karşı deÄŸil bütün dünyanın karşısında duruyoruz”

Afganistan’da kadın haklarına yönelik eylemlere katıldığı için hapsedilen ve iÅŸkence gören aktivist Zarmina Paryani, dünya devletlerinin Afganistan’ı Taliban’a teslim ettiÄŸini belirterek, “Bugün sadece Taliban’a karşı deÄŸil dünyaya karşı direniyoruz” dedi.

Taliban’ın iki yıl önce 15 AÄŸustos’ta yönetimi ele geçirmesinin ardından kadınlara yönelik baskılar artarak devam ediyor. 1996-2001 yılları arasındaki iktidar dönemlerindeki katı kurallarını deÄŸiÅŸtireceklerini açıklamalarına raÄŸmen, Taliban kuralları daha da katılaÅŸtırarak baÅŸta kadınların çalışma hakkı olmak üzere, sosyal bütün haklarını tek tek yasakladı. Kadınların eÄŸitim ve seyahat hakları yasaklanırken, zamanla kadınlar yeniden evlere hapsedildi. Ancak baskılara karşı direniÅŸ gösteren bir grup aktivist kadın, sokaklardan çekilmedi.

Taliban’ın kadınlara yönelik baskılarına karşı sokaklara çıkan ve birçok eyleme katılan kadın hakları aktivisti Zarmina Paryani, bir süre sonra gözaltına alındı ve tutuklandı. Gözaltında ve cezaevinde iÅŸkence gören Paryani, serbest bırakılmasının ardından can güvenliÄŸi gerekçesiyle Afganistan’ı terk etmek zorunda kaldı.

Avrupa’ya göç eden Paryani, Taliban’ın Afganistan’ı kadınlar için yaÅŸanmaz hale getirmeyi amaçladığını belirtti. Paryani, “Taliban’ın ideolojisi kadınların temel haklarını reddediyor ve onlara insan muamelesinde bulunmuyordu. Ancak sesimiz bizim silahımız, hiçbir grup, din, kültür kadını toplumdan dışlayamaz” dedi.

Uluslararası Toplumun Rolü ve Eleştiriler

Avrupa’da insan hakları kurumlarıyla iletiÅŸim halinde olduklarını ifade eden Paryani, uluslararası güçlerin Afganistanlı kadınlar için pratikte bir adım atmadığını ve sadece çaÄŸrıda bulunduklarını belirtti. Paryani, uluslararası güçleri ÅŸu sözlerle eleÅŸtirdi: “Onlara artık güvenmiyoruz. Çünkü onlar sadece Afganistanlı kadınları için Taliban’a karşı çaÄŸrı yaptı ancak pratik çalışma yapmadılar.”

Uluslararası devletlerin kadın haklarına öncelik vermediÄŸini belirten Paryani, “EÄŸer küresel toplum gerçekten kadın haklarına ve kaderine öncelik vermiÅŸ olsaydı, Afganistan’ı Taliban’a teslim etmezdi. Dünya devletleri Afganistan’ı Taliban’a teslim etti. Bugün sadece Taliban’a karşı deÄŸil bütün dünyanın karşısında duruyoruz” dedi ve ekledi: “Neden 21. yüzyılda böyle bir örgüte hem mali hem siyasi destek verildiÄŸini soruyoruz. Ä°ki yıldır kadınlar sokaklarda haykırıyor, teröristleri reddettiklerini söylüyor. Mesajımız çok net; teröristlere destek olmayın.”