“Türkiye Suriye’deki petrol kuyularını bombaladı” iddiası

Suriyeli kaynaklar, Türkiye’nin ülkenin kuzeydoÄŸusundaki petrol kuyularını vurduÄŸunu ve harekâtın iç kesimlere doÄŸru ilerlediÄŸini bildirdi. Pentagon’dan da “ABD askerlerinin güvenliÄŸi tehlikede” açıklaması geldi.

Reuters haber ajansı, Türk savaÅŸ uçaklarının Suriye’nin kuzeydoÄŸusunda ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki bölgede petrol tesislerini bombaladığını bildirdi.

Ajansın ismi açıklanmayan üç yerel kaynaÄŸa dayandırdığı haberde, Türk SÄ°HA’larının (silahlı insansız hava aracı) ÇarÅŸamba gece geç saatlerde Kamışlı ve Rumeylan yakınlarındaki petrol tesislerini vurduÄŸu belirtildi. Rumeylan bölgesinde ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun bir üssü de bulunuyor. Kamışlı ve Hasekili kaynaklar, Türkiye’nin SÄ°HA saldırılarını yoÄŸunlaÅŸtırarak yerleÅŸim alanlarına geniÅŸlettiÄŸini, üst düzey YPG askeri yetkililerini hedef aldığını iddia etti.

SDG: Türkiye kara harekâtına zemin hazırlıyor

BelkemiÄŸini YPG’nin oluÅŸturduÄŸu, ABD’nin Suriye’deki en önemli müttefiki konumundaki Suriye Demokratik Güçlerinden (SDG) yapılan açıklamada da Türkiye’nin mevcut harekâtının önceki askeri operasyonlara göre daha iç bölgelere yayıldığı, hava saldırılarında 15 sivil ve 25 Suriye askerinin hayatını kaybettiÄŸi ileri sürüldü. SDG, kendisine baÄŸlı 11 savaşçının da saldırılarda öldüğünü açıkladı.

SDG açıklamasında, “Düşman, baÅŸta komutanlarımız ve kumanda merkezlerimiz olmak üzere savunma güçlerimize büyük darbeler indirmeyi hedefliyor. Bu ÅŸekilde kara harekâtına zemin hazırlıyor” ifadelerine yer verildi.

Suriyeli Kürt güçlerinden oluÅŸan YPG, Türkiye’de PKK’nın uzantısı olarak deÄŸerlendiriliyor.

Pentagon: Amerikan askeri personelinin güvenliği tehlikede

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada ise Türk hava saldırılarının Amerikan askeri personelinin güvenliÄŸini tehdit ettiÄŸi ve IŞİD’e karşı yıllardır kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye attığı belirtildi.

ABD’nin, çoÄŸu SDG’nin kontrolündeki petrol zengini kuzeydoÄŸu bölgelerinde olmak üzere Suriye’de toplam 900 kadar askeri bulunuyor.

Reuters haber ajansı, Pentagon’un açıklamasıyla ilgili görüş sorduÄŸu bir Türk savunma bakanlığı kaynağının, “hedeflerin hassasiyetle seçildiÄŸi” ve ABD’li muhataplarla yakın temas halinde olunduÄŸu yönündeki sözlerine de yer verdi. Ä°smi açıklanmayan Türk kaynak, petrol tesislerinin Türkiye’nin hedefleri arasında bulunmadığını da belirtti.

rtr/BK,HS