HDP’nin yolsuzlukların araştırılması önergesi reddedildi

HDP’nin yolsuzlukların araştırılması için verdiği önerge görüşmelerin ardından AKP ve MHP vekillerinin oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) belediyelerde tespit edilen yolsuzlukların araştırılması için verdiği önergenin öne alınarak görüşülmesi önerisi görüşüldü.

Kurul’da konuÅŸan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “AKP’li, CHP’li, MHP’li, Ä°YÄ° Partili belediyeler var; şükür, HDP’li belediye bırakmadınız neredeyse kayyumlar atayarak. Bu belediyeler denetleniyor, Sayıştay denetçileri bulgularını yazıyorlar ama CHP’li, Ä°YÄ° Partili belediyelerle ilgili bir bulgu bulduklarında bununla ilgili yargı ve idare elinden geleni ardına koymuyor. Yürek yemiÅŸ Sayıştay denetçileri eÄŸer ki AKP’li veya MHP’li bir belediyeyle ilgili bir bulgu bulursa onlarla ilgili ne idari iÅŸlem yapılıyor ne de yargıda iÅŸlem yapılıyor. Bu, nasıl bir çifte standarttır” dedi.

HDP Grubu adına söz alan Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Elbette AKP’li belediyeler var, CHP’li belediyeler var, MHP’li, Ä°YÄ° Partili belediyeler var; şükür, HDP’li belediye bırakmadınız neredeyse kayyumlar atayarak. Bu belediyeler denetleniyor, Sayıştay denetçileri bulgularını yazıyorlar ama CHP’li, Ä°YÄ° Partili belediyelerle ilgili bir bulgu bulduklarında bununla ilgili yargı ve idare elinden geleni ardına koymuyor. Yürek yemiÅŸ Sayıştay denetçileri eÄŸer ki AKP’li veya MHP’li bir belediyeyle ilgili bir bulgu bulursa onlarla ilgili ne idari iÅŸlem yapılıyor ne de yargıda iÅŸlem yapılıyor. Bu, nasıl bir çifte standarttır” dedi.

Rüşvet ve ihaleye fesat karıştırmaktan ceza alan AKP’li belediye baÅŸkanlarını anımsatan Paylan, ÅŸunları söyledi: “Denetçiler, ‘Ya bu Şırnak’ın Uludere ve Hilal Belediye BaÅŸkanları ihaleye fesat karıştırmaktan ve rüşvet suçlarından ceza aldılar’ diyor. Bu bulguları buluyorlar, yetmiyor. Bunlar yargıya gidiyor ve yargıda bu belediye baÅŸkanları ceza alıyorlar. Ä°ddiadan bahsetmiyoruz. Hani HDP’li bir belediyeyle ilgili bir iddiayla ilgili bile kayyum atıyorsunuz ya bu belediye baÅŸkanları, Şırnak’ın Uludere ve Hilal Belediye BaÅŸkanları, rüşvet ve ihaleye fesat karıştırmaktan ceza almışlar, ceza. Peki bununla ilgili ne oluyor bu cezayı alınca? Bu belediye baÅŸkanları nereye koÅŸuyorlar?

“Fotoroman Süleyman Soylu’ya koÅŸmuÅŸlar”

(İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu’yla fotoÄŸraflarını göstererek) FotoÄŸrafı. Nereye koÅŸmuÅŸlar? Fotoroman Süleyman Soylu’ya koÅŸmuÅŸlar. Bütün yolsuzluklarla ilgili fotoromanı olan İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu’ya koÅŸuyorlar. Niye? ‘Kurtar bizi İçiÅŸleri Bakanı’ diyorlar. İçiÅŸleri Bakanı ne yapıyor? Aylar geçiyor; altı ay, sekiz ay geçiyor, bunlarla ilgili bir iÅŸlem yapıyor mu? Yapmıyor. Ä°ÅŸte çifte standart budur.

Mahkeme kararı var mı?

Size söyleyeyim; bugün sokakta insanları çevirip ‘HDP’li belediyelere niye kayyum atandı’ diye sorsanız 100 kiÅŸiden 60’ı herhalde ÅŸunu söyler: ‘Onlar daÄŸa para gönderiyordu diye kayyum atandı.’ Niye? Çünkü sizin propaganda aygıtınız böyle söylüyor, ‘HDP’li belediyeler daÄŸa para gönderiyordu, o yüzden kayyum atandı’ derler. Size sorarım ya bir HDP’li belediyeyle ilgili, belediye baÅŸkanıyla ilgili, 5 kuruÅŸluk, -bırakın milyonları, milyarları- daÄŸa para göndermekle ilgili elinizde bir belge, bilgi, mahkeme kararı var mı? Yok. Olmaz da. HDP’li belediyelerle ilgili 5 kuruÅŸluk bir yolsuzluk dosyası var mı elinizde? Şükürler olsun ki yok. Olmaz da.”

“AKP tipi belediyecilik maalesef ülkeyi bataÄŸa sürüklüyor”

HDP’nin önerisi üzerine Ä°YÄ° Parti Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Behiç Çelik, “AKP belediyeciliÄŸi, kendi devletine, kendi halkına, inanç ve deÄŸerlerine tamamen yabancılaÅŸmış, yoz bir yönetim mekanizması hâline dönüşmüştür. BaÅŸka bir ifadeyle; AKP tipi belediyecilik, maalesef ülkeyi bataÄŸa sürüklemiÅŸtir. Kamu kaynakları acımasızca sömürülmüş, bütün hizmet alanları ranta kurban edilmiÅŸtir. Bugün belediyelerdeki en büyük mali kaçak, imar uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Oysa yapılması gereken bellidir; Ä°mar Kanunu’na ve mevzuatına kesin hükümler getirilmeli, müeyyideler artırılmalıdır” dedi.

HDP’nin önerisi, görüşmelerin ardından AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.