Amasra: Madenci yakınlarına “avukatınızı deÄŸiÅŸtirin” baskısı

Amasra’daki maden faciasında ölen madenci yakınlarının avukatları, müvekkillerinin avukatlarını deÄŸiÅŸtirmezlerse, “tazminatınızı alamazsınız” tehdidi ile karşı karşıya kaldığını öne sürdü.

DW’den Can Bursalı’nın heberine göre, Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu’na baÄŸlı Amasra TaÅŸkömürü Ä°ÅŸletme Müessesinde 14 Ekim’de meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden madenci yakınlarının avukatları, polis olduÄŸunu söyleyen kiÅŸiler tarafından müvekkillerinin aranarak “Avukatlarınızı deÄŸiÅŸtirin” baskısına maruz kaldıklarını öne sürdü.

DW Türkçe, madenci yakınları, avukatlar ve yetkililere iddiaları sordu.

Amasra’da 42 madencinin hayatını kaybettiÄŸi grizu ve kömür tozu patlamasından sonra baÅŸlatılan soruÅŸturmada, hukuki destek vermek için gelen bazı avukatlar, madenci yakınlarından vekalet aldı.

Soruşturmaya müdahil olan avukatlar ve bazı madenci yakınlarının polisin yakın markajında olduğu öğrenildi.

Ä°sminin açıklanmasını istemeyen bir madenci yakını “Polis olduÄŸunu söyleyen kiÅŸiler ‘Avukatlarınızı deÄŸiÅŸtirmezseniz karşı karşıya geliriz, tazminatınızı alamazsınız” dediler” ifadelerini kullandı.

Bir baÅŸka madenci yakını ise Bartın Ä°l Emniyet Müdürü Åžakir Korkmaz’ın eÅŸi Nilgün Korkmaz’ın Polis EÅŸleri DerneÄŸi adına kendilerini ziyaret ettiÄŸini söyledi. Madenci yakını, “Polis EÅŸleri DerneÄŸi adına ziyaret eden Bartın Emniyet Müdürü’nün eÅŸi, ‘Åžehir dışından gelen avukatları azledin, Bartın’daki avukatlarla anlaşın’ dedi” ifadelerini kullandı.

Müvekkili azletti

Bir baÅŸka madenci yakını ise polisten aldığı telefondan sonra Halkevleri Hukuk Dairesi üyesi olan avukatlarını azletti. Halkevleri Hukuk Dairesi’nden avukat Sercan Aran, müvekkillerinin tehdit edildiÄŸini ifade etti.

Müvekkillerine “Davanızı sahipsiz bırakırlar. Ortada kalırsınız. Devlet size yardım yapmaz’ gibi açıkça yalanlar söylemekte ve bizlere iftira atmaktadırlar” diyen Aran, “Maalesef dosyaya müdahil olma ve ailelere hukuki destek verme giriÅŸimlerimiz birileri tarafından engellenmeye çalışılıyor” diye konuÅŸtu.

Aran, kolluk görevlileri tarafından gönderildiklerini ileri süren kiÅŸilerin, madenci ailelerine “Sizin davanızı gönüllü olarak takip ediyorlar, ücretlerini terör örgütlerinden alıyorlar” dediÄŸini aktardı.

İl Emniyet Müdürü: Muhatabı ben değilim

Bartın Ä°l Emniyet Müdürü Åžakir Korkmaz ise madenci yakınları ve avukatların iddialarına iliÅŸkin DW Türkçe’nin sorusuna “Ben bu konunun muhatabı deÄŸilim” yanıtını verdi.

Altı hukuk örgütünden ortak açıklama

Madenci yakınlarına “Avukatlarınızı deÄŸiÅŸtirin” baskısı yapıldığı iddiasıyla ilgili olarak dosyaya müdahil olan ÇaÄŸdaÅŸ Hukukçular DerneÄŸi, Sosyal Haklar DerneÄŸi, Adalet için Hukukçular, Demokrasi için Hukukçular, Halkevleri Hukuk Dairesi, Özgürlük için Hukukçular DerneÄŸi’nden avukatlar da bir açıklama yayınladı. Açıklamada, madenci yakınlarına yönelik baskıların, avukatları “bu soruÅŸturmadan uzaklaÅŸtırmaya çalışarak katliamın gerçek sorumlularını kurtarma çabası” olduÄŸu öne sürüldü.

Patlamanın meydana geldiÄŸi ilk günden bu yana “Katliamda sorumluluÄŸu bulunan tüm kiÅŸi ve kurumların ortaya çıkartılıp yargılanabilmesi için mücadele” ettiklerini belirten avukatlar “delillerin karartılmasını” önlemeye çalıştıklarını vurguladı.

Açıklamada, “Ä°lk günden bu yana yaptığımız araÅŸtırmalar ve sunmuÅŸ olduÄŸumuz dilekçeler ile delillerin karartılmasını ve şüphelilerin aÅŸamalarda verdikleri ifadeler ile soruÅŸturma birimlerini yanıltmalarını önlemeye çalışıyoruz” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, “SorumluluÄŸu tespit edilen üst düzey yöneticiler hakkında herhangi bir iÅŸlem yapılmazken, kendisini polis olarak tanıtan kiÅŸilerce, aralarında müvekkillerimizin de bulunduÄŸu maÄŸdur madenci aileleri aranmakta ve ‘Avukatınızı deÄŸiÅŸtirin, yoksa tazminatlarınızı alamazsınız’ vb. sözler ve yalan bilgiler ile tehdit edilmektedir” denildi.