Türkiye Gençlik AraÅŸtırması-2021: Her 3 gençten 1’i Türkiye’den tamamen umutsuz, olanağı olan yurtdışına gitmek istiyor.
Konrad-Adenauer-Stiftung DerneÄŸi’nin, 16 ilden 18-25 yaÅŸ aralığındaki 2 bin 140 gençle görüşerek yaptığı Türkiye Gençlik AraÅŸtırması’nın sonuçları, Türk gençliÄŸinin mevcut sosyal, siyasi, ekonomik ve güncel konjonktür karşısındaki görüş, beklenti ve tercihlerini ortaya koyuyor. Bu blog yazısında, araÅŸtırmanın en dikkat çekici bulgularını paylaÅŸacağım.
AraÅŸtırmaya göre, gençlerin sadece yüzde 17,3’ü mutlu. Mutluluk seviyesi, eÄŸitim düzeyi ve gelir seviyesi ile doÄŸru orantılı olarak artıyor. Gençlerin en büyük sorunu ise ekonomik durum. Gençlerin yüzde 62,8’i Türkiye’nin geleceÄŸini iyi görmediklerini söylerken, Türkiye’nin geleceÄŸinden tamamen umutsuz olduklarını belirtenlerin oranı ise yüzde 35,2. Gençlerin karamsarlığının ardında ekonomik durum, hayat pahalılığı, enflasyon, iÅŸsizlik ve olası ekonomik kriz korkusu önemli yer tutuyor.
Gençlerin yüzde 42’si kendilerini dünya vatandaşı olarak tanımlıyor
Gençlerin yüzde 63’ü imkan olsa baÅŸka ülkede yaÅŸamak istiyor. Ä°lk sırada tercih edilen ülke Almanya, ikinci sırada ise ABD yer alıyor. Gençlerin yüzde 58’i kendilerini Türk vatandaşı olarak tanımlarken, yüzde 42’si kendilerini dünya vatandaşı olarak tanımlıyor. Gençlerin yüzde 54’ü AB üyeliÄŸini destekliyor.
Gençlerin yüzde 80’i kadın ve erkeÄŸin eÅŸit olduÄŸuna inanıyor. Evlilik öncesi kadın ile erkek arasındaki romantik iliÅŸkiyi normal bulanların oranı ise yüzde 92,3. Gençlerin yüzde 67’si kadınların çalışmasını destekliyor.
Gençlerin siyasi katılımı düşük seviyede. Gençlerin yüzde 65’i siyasete ilgi duymadıklarını belirtiyor. Gençlerin yüzde 51’i siyasi parti üyesi deÄŸilken, yüzde 49’u siyasi parti üyesi. Gençlerin yüzde 41’i kendilerini muhafazakar olarak tanımlarken, yüzde 59’u kendilerini muhafazakar olmayan olarak tanımlıyor.
Adalet sistemine güven çok az
Gençlerin yüzde 70’i bilim insanlarına güveniyor. Orduya güvenenlerin oranı ise yüzde 61,8. Politikacılara, siyasi partilere ve gazetecilere güvenilmezken (sadece yüzde 3,7, yüzde 4,4 ve yüzde 6,9) CumhurbaÅŸkanlığına ve adalet sistemine de çok az güven duyuluyor (sadece yüzde 19,4 ve yüzde 11,9).
Gençlerin sosyal medya kullanımı yoÄŸun. Gençlerin yüzde 96’sı internete eriÅŸimi olduÄŸunu belirtiyor. Gençlerin en çok kullandıkları sosyal medya platformları Instagram (%88), YouTube (%86) ve WhatsApp (%85). Gençlerin yüzde 64’ü sosyal medyayı haber kaynağı olarak kullanıyor.
Gençlerin yüzde 60’ı Türkiye’deki Suriyeli mültecilerden rahatsız olduklarını belirtiyor. Gençlerin yüzde 67’si Suriyeli mültecilerin Türkiye’de kalıcı olmalarına karşı çıkarken, yüzde 33’ü Suriyeli mültecilerin Türkiye’de kalıcı olmalarına destek veriyor.
Türkiye Gençlik Araştırması-2021, Türk gençliğinin mevcut durumunu ve gelecek beklentilerini anlamak için önemli bir kaynak sunuyor. Araştırmanın tamamına buradan erişebilirsiniz.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024