Ethem Sarısülük’ü Unutmadık: 10 Yıldır Adalet Bekliyoruz

Ethem Sarısülük, 2013 yılında Gezi Parkı protestolarına katılan ve Ankara’da polis memuru Ahmet Åžahbaz tarafından vurularak öldürülen bir işçi ve eylemciydi. Olayın üzerinden 10 yıl geçmesine raÄŸmen, ailesi ve sevenleri adalet arayışından vazgeçmedi.

Sarısülük’ün ölüm yıldönümü olan 14 Haziran’da, Ankara’da Kızılay Meydanı’nda basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. Çok sayıda kiÅŸi gözaltına alındı. Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük, “Ben vazgeçmeyeceÄŸim. OÄŸlumun kanını yerde koymayacağım” dedi.

Sarısülük davası, Türkiye’de yargı sisteminin adaletsizliÄŸini gözler önüne seren bir dava olarak tarihe geçti. Polis memuru Ahmet Åžahbaz, ilk duruÅŸmada tutuklandı ancak bir sonraki duruÅŸmada tahliye edildi. Dava sürecinde birçok usulsüzlük ve gecikme yaÅŸandı. Nihayetinde Åžahbaz, 7 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı ancak cezasının 1 yılı denetimli serbestlik olduÄŸu için sadece 4 yıl 2 ay cezaevinde kaldı.

Ethem Sarısülük’ün ailesi ve avukatları, kararı temyiz etti ancak Yargıtay kararı onadı. AÄ°HM’e baÅŸvuran aile, Türkiye’nin etkili soruÅŸturma yapmadığını ve yaÅŸam hakkını ihlal ettiÄŸini iddia etti. AÄ°HM, baÅŸvuruyu kabul etti ve Türkiye’den savunma istedi.

Ethem Sarısülük’ün hayatını kaybettiÄŸi yerde kurulan anma noktasına ise her yıl binlerce kiÅŸi akın ediyor. Sarısülük’ün fotoÄŸrafının asılı olduÄŸu duvara çiçekler bırakanlar, “Ethem’in hesabını sormaya devam edeceÄŸiz” sloganları atıyor.

Ethem Sarısülük, Gezi Parkı protestolarında hayatını kaybeden 8 kiÅŸiden biriydi. Onun gibi Ali Ä°smail Korkmaz, Abdullah Cömert, Mehmet AyvalıtaÅŸ, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Berkin Elvan ve Hasan Ferit Gedik de polis ÅŸiddeti sonucu yaÅŸamını yitirdi. Bu isimlerin hepsi de Türkiye’de adalet arayanların sembolü haline geldi.