Çinli bilim insanları, pirinç ve buğday gibi mahsullerde fotosentez ve azot kullanımının verimliliğini yükselterek tahıl üretimini büyük ölçüde artırabilecek bir gen buldu.
Bilim insanları, keşfin tarımsal üretkenliği artırmak ve kaynakların verimli kullanımı için potansiyel bir çözüm sunabileceğine ve insan gıda güvenliğine katkıda bulunabileceğine inanıyor.
Çin Tarım Bilimleri Akademisi’ne (CAAS) baÄŸlı Mahsul Bilimleri Enstitüsü’nden araÅŸtırmacıların başını çektiÄŸi bir ekip tarafından gerçekleÅŸtirilen keÅŸif, akademik dergi Science’de yayımlandı.
AraÅŸtırma ekibinin başındaki isim Zhou Wenbin, 1960’lardan beri yeni çeÅŸitlerin yetiÅŸtirilmesi, iÅŸleme ve yönetim teknolojilerinin geliÅŸtirilmesi yoluyla mahsul veriminde önemli bir artış saÄŸlandığını söyledi.
Öte yandan, son yıllarda, mahsullerin birim alan üzerinden verimi yavaÅŸ bir artış gösterdi. Zhou, “Mahsul veriminin ve azot kullanım verimliliÄŸinin daha da iyileÅŸtirilmesini koordine etmek amacıyla yeni yöntemler bulmamız gerekiyor” dedi.
Bilim insanları, mısırın pirinç ve buğdaydan çok daha yüksek bir verime sahip olmasının sebebinin temel olarak farklı fotosentez yollarından kaynaklandığını buldular.
Araştırma ekibi, mısırda fotosentez ile ilişkili 118 transkripsiyon faktörünü inceleyerek benzer dizilimlerle pirinçteki ilgili genleri analiz etti. Sonunda, hem hafif hem de düşük nitrojen koşullarına yanıt veren kritik öneme sahip geni bularak OsDREB1C olarak tanımladılar ve böylece bu genin hem fotosentezi hem de nitrojen kullanımını modüle ettiğini buldular.
AraÅŸtırmacılar, genetik mühendisliÄŸi teknolojisi ile iki pirinç çeÅŸidinde OsDREB1C geninin ifadesini geliÅŸtirdi. 2018’den 2022’ye kadar çok farklı çevresel koÅŸulları temsilen Çin’in kuzeyinde, doÄŸusunda ve güneyinde bulunan, Beijing, Hangzhou ve Sanya’daki üç farklı alanda saha denemeleri gerçekleÅŸtirdiler. Sonuçlar, iki pirinç çeÅŸidinin veriminin yüzde 30’dan fazla arttığını gösterdi. Büyüme süreleri de kısaldı.
Bir buÄŸday çeÅŸidi üzerinde yapılan deneyde, OsDREB1C geninin, verimi yüzde 17’den fazla artırabildiÄŸini, büyüme süresini üç ila altı gün kısaltabildiÄŸini ve bu genin verimi artırma ve farklı mahsullerin büyüme süresini kısaltma iÅŸlevine sahip olduÄŸunu gösterdi.
Çin Mühendislik Akademisi’nden akademisyen Wan Jianmin, keÅŸfin mahsul çeÅŸitliliÄŸinin iyileÅŸtirilmesinde potansiyel olarak deÄŸerli bir gen saÄŸladığını söyledi.
Çin Bilimler Akademisi’nden (CAS) akademisyen Yang Weicai, bu genin keÅŸfinin şüphesiz önemli bir bilimsel deÄŸere ve uygulanması için beklentilere sahip olduÄŸunu söyledi. Yang Weicai, bunun daha yüksek verim, daha yüksek azot kullanım verimliliÄŸi ve daha erken olgunluÄŸa ulaÅŸan mahsul çeÅŸitlerini yetiÅŸtirmek için önemli bir genetik kaynak saÄŸladığını kaydetti.
Bu inovatif araştırma, mahsul üretiminde önemli bir artış ve kaynakların verimli kullanımı için yeni bir yaklaşım sağladı. Uzmanlar, sürdürülebilir ve entansif tarımsal üretimi geliştirmek açısından büyük önem taşıyan bu yaklaşımın gelecekte pirinç, buğday ve diğer mahsul ve sebzelere uygulanmasının beklendiğini ifade etti.
CAAS bünyesindeki Mahsul Bilimleri Enstitüsü BaÅŸkanı ve aynı zamanda CAS’ta akademisyen olan Qian Qian, ekibin gelecekte yeni çeÅŸitlerin geliÅŸtirilmesi için pirinç, buÄŸday, mısır ve soya fasulyesi gibi ana tahıl ürünlerinde kilit öneme sahip genin iÅŸlevi ve mekanizması hakkındaki araÅŸtırmalarını derinleÅŸtireceÄŸini söyledi. (Xinhua)
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024