Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015’te İŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 33 kişi, saldırının 115. ayında İzmir’de anıldı. Suruç Aileleri İnisiyatifi tarafından Konak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen anma töreninde, katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları, adalet taleplerini bir kez daha dile getirdi. Açıklamayı yapan Ali Hıdır Kılıç, “10 yıldır ‘Suruç için adalet, herkes için adalet’ diyoruz. 33’lerin ideallerini, hayallerini savunmaktan, onları her yerde anmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
20 Temmuz 2015’te Suruç’ta bulunan Amara Kültür Merkezi’nde toplanan ve çoğunluğu üniversite öğrencisi olan yüzlerce genç, Kobanê’ye yardım götürmek amacıyla yola çıkmıştı. Ancak İŞİD’in düzenlediği bombalı saldırı sonucu 33 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Bu saldırı, Türkiye’nin yakın tarihindeki en büyük katliamlardan biri olarak hafızalara kazındı.
Ailelerin Adalet Mücadelesi
Suruç Aileleri İnisiyatifi adına açıklama yapan Ali Hıdır Kılıç, 10 yıldır süren adalet arayışlarının engellendiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Bundan 115 ay önce yıkılmış bir kenti yeniden inşa etmek için yola çıkan çoğu üniversite öğrencisi yüzlerce kişi, Suruç’ta canlı bombalı bir saldırıya uğradı. 33 düş yolcumuz ölümsüzleşti, yüzlerce arkadaşımız yaralandı. Bizler, Suruç aileleri, yaralılar ve 33 düş yolcusunun arkadaşları olarak onların isimlerini sokaklara yazmaktan, adalet mücadelesini devam ettirmekten hiç vazgeçmedik. Ancak 10 yıla yakın bir süredir bu adalet mücadelemiz sürekli olarak engellenmeye çalışıldı. Düş yolcularımızı anmak, mezarları başlarında konuşmalar yapmak, her ayın 20’sinde yaptığımız oturma eylemimiz suç olarak gösterildi. Adalet arayışçılarımız aramızdan alınarak koparılmaya çalışıldı. Ailelerimizden avukatlarımıza, avukatlarımızdan yaralılarımıza, yaralılarımızdan dostlarımıza kadar birçoğumuz çeşitli nedenlerle defalarca kez gözaltına alındık, tutuklandık.”
Son Tutuklamalar ve Gözaltılar
Kılıç, son dönemde yaşanan tutuklama ve gözaltıları da hatırlatarak, şunları söyledi:
“21 Ocak’ta İstanbul merkezli 5 ilde ESP ve SGDF’ye ve 14 Şubat’ta İzmir merkezli DEM Parti’ye dönük yapılan gözaltı saldırıları oldu. Bu saldırılar sonunda 21 Ocak’ta gözaltına alınanlardan Suruç yaralımız Uğur Ok ve Aile İnisiyatifimizin sözcülerinden Emrah Topaloğlu ile İzmir’de gözaltına alınan Suruç yaralımız ve aynı zamanda Aile İnisiyatifimiz sözcülerinden Koray Türkay tutuklandı. Ayrıca meydanlarda, mezar anmalarında bizi yalnız bırakmayan 33 düş yolcusunun 32 arkadaşı daha tutuklanarak Marmara Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. Bizleri bunca zamandır yalnız bırakmayan dostlarımıza 33’leri neden andıkları, mezarlarına neden gittikleri, mahkemelere neden katıldıkları gibi sorular sorulmuş, bununla da sınırlı kalınmayarak bunları örgüt talimatı ile yaptıkları iddia edilmiştir. Oysa aileler olarak biz de biliyoruz ki 33’leri anmak talimat ile değil, adalet mücadelesi ile, insan olmakla ilgilidir.”
“Adalet Mücadelesinden Vazgeçmeyeceğiz”
Ali Hıdır Kılıç, adalet arayışından vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Bizler aileler olarak gençlerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz. Ne kadar gözaltı, tutuklama saldırısı olursa olsun 33’lerin arkadaşlarını yalnız bırakmayacağız. 33’lerin ideallerini, hayallerini savunmaktan, onları her yerde anmaktan vazgeçmeyeceğiz. O yüzden bu ay hem 33 düş yolcumuz için hem de ocak ve şubat aylarında tutuklanan Suruç yaralıları ve dostlarımız için adalet diyoruz.”
Suruç Katliamı Davası ve Adaletsizlik
Suruç Katliamı davasında, 10 yıldır somut bir ilerleme kaydedilmedi. Davada, İŞİD üyeleri yargılanırken, katliamın planlayıcıları ve sorumluları hala adaletin karşısına çıkarılmadı. Aileler, devletin bu süreçteki ihmallerini ve adaletsizliğini her fırsatta dile getiriyor. Suruç Aileleri İnisiyatifi, katliamın aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması için mücadelelerini sürdürüyor.
Suruç Katliamı’nın 33 kurbanı, İzmir’de düzenlenen anma töreniyle bir kez daha hatırlandı. Aileler ve yakınları, adalet taleplerini yüksek sesle dile getirerek, mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha vurguladı. Suruç Katliamı, sadece bir terör saldırısı değil, aynı zamanda devletin ihmallerinin de sorgulandığı bir insanlık trajedisi olarak tarihe geçti. Ailelerin adalet mücadelesi, 33 gencin hayalleri ve idealleri için sürecek.
Kaynak: Suruç Aileleri İnisiyatifi
- HDK Soruşturmasında Tutuklamalar ve Gelişmeler - 21 Şubat 2025
- Doğal Hidrojen: Avrupa Dağlarının Altındaki Yeni Enerji Kaynağı - 21 Şubat 2025
- Sağlık Emekçileri 14 Mart’ta İş Bırakıyor: “Eziyet Yönetmeliği Geri Çekilsin” - 21 Şubat 2025