Süper Dörtlü

Dört çocuk olan Mustafa, Tarık, Cem ve Ahmet çok samimi arkadaşlarmış. Ahmet arkadaş canlısı, Mustafa özgüvenli, Tarık komik, Cem ise sevecenmiş. Bir gün elektrik kesilmiş. Elektrik birkaç gündür gelmediği için hayat durma noktasına gelmişti. Tarık bir gün bu elektrik kesintisine bir çözüm bulmamız lazım demiş. Cem ne yapabiliriz dedi. Mustafa ise ben ne yapacağımızı biliyorum dedi. 

Cem, Tarık ve Ahmet’in ağzı kulaklarına varmış ve hep bir ağızdan “OLLEYYY!” diye bağırmışlar. Sonra sakinleşip sormuşlar Mustafa’ya ne yapacağız diye sormuşlar. Mustafa da tabii ki de tasarruf demiş. Hepsi bir ağızdan neeee tasarruf mu? Evveet tasarruf. Hemen ikiye iki gruplara ayrılıp mahallenin israf ettikleri şeyleri bulmaya başlamışlar. Mustafa ve Cem komşuları israf yapıyorlar mı diye bakmışlar.

 İlk başta İsmail Amcaya gitmişler. İsmail Amcayı tam evden çıkarken yakalamışlar. İsmail Amca demiş ki çocuklar biraz yavaş olun bir de siz ne yapıyorsunuz demiş. Mustafa ve Cem demiş ki biz teker teker evleri gezip israf yapıyorlar mı diye bakıyoruz. Çocuklar çok iyi yapıyorsunuz ben sizi fazla tutmayayım, hadi görüşürüz çocuklar, hee bide bahçeyi sulayın musluk akıtıyor israf olmasın. İsmail Amca, tamam tamam da ışık açık, bir de klima açık, elektrik kesintileri bunlar yüzünden oluyor. Açık kalınca küresel ısınmaya yol açıyor, o da elektrik kesintilerini tetikliyor. Tamam çocuklar siz kapatırsınız. Tamam İsmail Amca, ama bir daha unutma. Çünkü küresel ısınmaya adım adım daha çok yaklaşıyoruz. İsmail Amca gittiğinde klimayı ve ışığı kapatmışlar. Ve İsmail Amcanın dediği gibi akıtan muslukla bahçeyi sulamışlar. Cem demiş ki musluğu tamir edelim, çünkü israf oluyor demiş. Mustafa da olur demiş. Cem demiş ki hahaytt musluk tamir etmek Cem ustadan sorulur! Mustafa’da demiş ki aynen aynen Cem’ciğim. Cem de sen daha marifetlerimi görmemişsin demiş. Cem, Mustafa’ya sen git vanayı aç ben sana açılıp açılmadığını söyleyeceğim demiş. Mustafa’da tamam deyip, gidip vanayı açmış. Mustafa gidip vanayı açınca Cem olluyyorrr! diye bağırmış. Mustafa da koşarak gelmiş. Cem, hahaytt musluklar Cem ustadan sorulur! Nasıl tamir ettim ama Mustafa. Mustafa da aynen aynen diye cevap vermiş. 

Tarık ve Ahmet ise kütüphaneden küresel ısınmanın nedenini içeren bir kitap bulmuşlar. Kitabı okumaya gittiklerinde o an Mustafa ve Cem gelir ve birlikte kitabı okurlar.  Kitapta küresel ısınmanın nedenleri şunlardı…

  1. Arabanın egzoz gazları
  2. Deodorantların içinde ozon tabakasına zarar veren maddeler 
  3. Yere atılan çöplerden çıkan gazlar

Ve küresel ısınmanın sonuçları…

  1. Hayvanların nesillerinin tükenmesi
  2. Besin zincirinin bozulması
  3. Dünyanın dengesinin bozulması 

Bu kitabı okuduktan sonra tüm çocuklar, küresel ısınmanın olmaması için çabaladılar ve asla israf yapmadılar.


*Robin Sarı; araştıran, bilim insanlarıyla sohbeti seven, yazan, okuyan ve aynı zaman piyano çalan ilkokul 4.sınıf öğrencisidir. Birçok örnek davranışıyla arkadaşlarına örnek olan Robin bu yazısıyla arkadaşlarına bir farkındalık yaratmak istemiştir.

Robin SARI
Latest posts by Robin SARI (see all)