Sosyal medya düzenlemesi: AKP, 11 maddelik taslağı bu hafta TBMM’ye getirmeyi planlıyor

Adalet ve Kalkınma Partisi, sosyal medya kuruluÅŸlarına yeni yükümlülükler ve yaptırımlar getiren yasal düzenlemeyi TBMM tatile girmeden yasalaÅŸtırma kararı aldı. AKP kaynaklarından edinilen bilgiye göre teklifin salı günü muhalefet partilerinin görüşü alındıktan sonra TBMM BaÅŸkanlığı’na sunulması, perÅŸembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi planlanıyor.

11 madde olduÄŸu belirtilen teklifin ‘Almanya modeli’ örnek alınarak hazırlandığı ifade ediliyor.

AKP, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın kızı Esra Albayrak ve yeni doÄŸan bebeÄŸine yönelik hakaret içeren sosyal medya paylaşımları üzerine yeniden gündemine aldığı sosyal medya yasa düzenlemesi konusundaki kararını verdi.

Parti içinde bir grup, kapsamlı bir çalışma yapılması için düzenlemenin, TBMM’nin yeni yasama yılına baÅŸlayacağı ekim ayına bırakılmasını istiyordu.

Ancak ittifak ortağı MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli’nin, yeni düzenleme yapılana dek Twitter üyeliÄŸini askıya almasını da dikkate alan AKP yönetimi, daha dar kapsamlı bir düzenlemeyi hızla Meclis’ten geçirmeyi kararlaÅŸtırdı.

Muhalefetin görüşü alınacak

AKP yönetimi bu kapsamda 11 maddelik yasa teklifine MHP’nin de görüşünü alarak büyük ölçüde son biçimini verdi.

Muhalefet partileri ile salı günü görüşüldükten sonra teklifin yetiÅŸirse aynı gün TBMM BaÅŸkanlığı’na sunulması planlandı.

Teklif, salı günü sunulabilirse perÅŸembe günü de komisyon gündemine alınacak. TBMM’nin de sosyal medya düzenlemesinin yasalaÅŸtırılmasının ardından tatile girmesi bekleniyor.

Teklif ne getiriyor?

AKP’nin hazırladığı koronavirüs salgınına yönelik ekonomik önlemler içeren torba yasaya koymayı planladığı, ancak son anda vazgeçtiÄŸi düzenlemede sosyal medya ile ilgili yeni yükümlülükler ve yaptırımlar var.

Edinilen bilgiye göre AKP’nin teklifinde, tüm sosyal mecralar “sosyal aÄŸ” olarak tanımlanıyor.

Buna göre Türkiye’de günlük eriÅŸimi 1 milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal aÄŸ saÄŸlayıcıları, Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal aÄŸ saÄŸlayıcılarının internet trafiÄŸi önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95’e kadar daraltılacak.

Sosyal aÄŸ saÄŸlayıcıları, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda olacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler ile eriÅŸim engelleme veya içerik çıkarılması kararlarının uygulanmasına iliÅŸkin rapor bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere para cezası verilmesi öngörülüyor.

Yasa teklifinde, olumsuz içerikler nedeniyle kişilerin de sosyal ağ sağlayıcılarına içerik kaldırılması ya da erişim engellenmesi başvurusu yapabilmelerinin yolu açılıyor.

Bu başvurulara belli bir sürede yanıt verilmesi zorunlu tutuluyor ve yanıt verilmemesi halinde de yine para cezası verilebilecek.