Sinan Aygül, saldırganlara hakaret ettiği iddiasıyla hapis cezasına çarptırıldı

Saldırganlara hakaret ettiÄŸi iddiasıyla hapis cezasına çarptırılan gazeteci Sinan Aygül’ün durumu, basın özgürlüğü açısından endiÅŸe verici

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, 17 Haziran 2023 tarihinde Tatvan ilçesinde iş yerinden çıktığı sırada kimliği belirsiz kişiler tarafından darp edilmişti.

Saldırı anı güvenlik kameralarına yansımış, saldırganlar yakalanarak gözaltına alınmıştı. Ancak Aygül, saldırı sırasında kendisine küfür eden saldırganlara karşılık verdiÄŸi için “hakaret” suçlamasıyla yargılandı ve 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar, basın örgütleri ve meslektaÅŸları tarafından tepkiyle karşılandı.

Aygül’ün avukatı Mehmet Emin Aktar, kararı temyiz edeceklerini söyledi. Aktar, “Bu karar, basın özgürlüğüne ve gazetecilik mesleÄŸine yapılmış bir darbedir. Müvekkilim, saldırının maÄŸduru iken sanık durumuna düşürülmüştür. Saldırının faili olan kiÅŸiler ise serbest bırakılmıştır. Bu adaletsizliÄŸe sessiz kalmayacağız” dedi.

Basın Konseyi BaÅŸkanı Pınar Türenç de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Türenç, “Sinan Aygül’ün maruz kaldığı saldırı ve sonrasında verilen hapis cezası, Türkiye’de gazetecilerin yaÅŸadığı baskı ve zorlukların bir örneÄŸidir. Bu karar, basın özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkını ihlal etmektedir. Sinan Aygül’ün yanındayız ve kararın bozulmasını umuyoruz” diye konuÅŸtu.