Sermayenin açık saldırısı, Solun 2. Tur Şansı

PCF Fransa Komünist Partisi: Fabien Roussel
Fransa Komünist Partisi (PCF)2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Genel Sekreter Marie -George Buffet adaylığı ile %1,93 oy oranına kadar düşmesinden sonra uzun süre toparlamadı.

PCF Pierre Laurent Genel Sekreterliğinde 2012 Seçimlerinde de Jean Luc Mélenchon’u aday olarak seçti(destekledi)
J. L. Mélenchon’u destekleyen PCF(ve diğer sol partiler ile) %11 ile 4 Milyona oy alarak bir toparlanma sürecine girdi. Mélenchon’un PCF dan çok KENDİSİ olarak adaylığına sahip çıkıp bu yönde politika genleştirmesine rağmen 2017 seçimlerinde Pierre Laurent’ın desteğini yeniden aldı. Şubat 2016 da yapılan oylamada Komünist Parti militanlarının %54’ünün oyunu alarak tekrar PCF adayı oldu. Front Gauche (PCF -Parti Gauche -Antikapitalist -Ekolojist- İşçi Mücadele Partisi…) adayı olarak bu defa George Marché den sonra – en yüksek oy oranına ulaştı . (7 milyon oy, %19.58 oy oranı)

Ancak Şubat 2016 Yılında Kurduğu La France İnsoumise (Başkaldıran Fransa ) ile J.l.Mélenchon 2022 seçimlerinde herhangi bir “Sol Ortak” adaylığı zeminin ortadan kaldıracak şekilde tek başına adaylığını açıkladı.

Bütün bu süreci değerlendiren Fabien Roussel «Yeniden İşçi sınıfının temsilcisi, halkın sözcüsü Komünist Partisi» oluşturma hedefi ile 2022 Cumhurbaşkanlığı Adaylığını açıkladı. “Benim Mutlu Dayanışmacı ve onurlu Fransam”(Ma France ,Heureuse, Solidaire et Digne-2021″ kitabı ile düşünce ve hedeflerini açıkladı.

F.Roussel’e göre LFI, Mélenchon la ortaklığa ile 100 yıllık PCF kendi olmadan uzaklaştırdı.. “PCF Kendi ve 100 yıldır oldugu gibi isçi sınıfının temsilcisi, ÖNDERİDİR” Düşüncesi ile 2022 de Komünist Partisini yeniden “İşçi Sınıfının Sözcüsü”yapmaya yöneldi.
Bunu F.Roussel “Fransa Halkı güzel şarap, iyi peynire layıktır.” sloganı ile “Fransa Proletaryasını yenide kendine getirme”, arkasında da “Ayağa Kaldırma” hedefini açıkladı. “Fransa halkı üretiyor, kazanıyor ve bunlar Fransa’da var. Öyle ise Fransa Halkı iyi şeylere layık ve iyi yaşamalı. Tüketmeli… Macron’un 1 000 Euro’luk yaşatma projesine layık değil.” açıklaması ile seçim kampanyasına başladı.
Bütün bunlara rağmen “İkinci tura çıkması halinde Mélenchon’u desteklerim” açıklaması

en azından J. Rancanier’in “Bu seçimlerden bir şey beklemiyorum” açıklamasına uygun olarak, 1.turda bir beklentisi olmadığını da ifade etti.

Ayrıca Mélenchon’ un 2017 seçimlerinde “ortak aday “olarak ulaştığı oy oranına ulaşma 2022 de 2.. tur sansının bir önceki secimle göre daha yüksek olasılıkta olduğu bir pozisyonda F. Roussel( PCF) oylarının Mélenchone (LFI )e yönelmesi sonucu doğura bilir, ayni zamanda Sol’un 2 tur olasılığı için böyle bir yönelime ite bilir mi?

Macron’u durdura bilecek tek alternatif Sol Muhalefet-Sol bir adayın seçilmesi kanısı bu eğilimi güçlendiriyor.
Aksi halde Milyarderlerin Temsilcisi Macron’un Yoksullara -Halka karşı, İlk secimde açıklamadığı, savaş deklarasyonunu (2017 1.Tur seçimlerinde gazetecilerin “Programınız ne?” Sorusuna “Program önemli değil 2. Turda da açıklana bilir” demişti.)”Milyarderlerin-Yoksullara Savaş “Deklarasyonunu bu defa “Tanrının bir nimeti “olan Rus Milyarderlerinin, Ukrayna-ABD ve AB milyarderlerin savaşı sırasında ilan etti.18 yaşından itibaren çalışacaksın .67 yaşına kadar ..EMEKLKLIK mi? O zamana kadar zaten ölmüş olacaksınız! Ölmedi iseniz bile kalan ömrünüzü ilaç ve sağlık sektöründeki Milyarderlerin bakım evlerinde birer Ölü Canlar olarak sürdüreceksiniz.
F. Roussel artık Fransa da isçi sınıfı Zola’nın Germinal’in de yaşatılmak isteniyor. Oysa Onlar güzel iyi şeylere layık ve onları tüketme kullanma düzeyinde. Güzel, iyi şeyler sadece sermayenin değil ,artık Proletaryanın olacak… Bunu biz gerçekleştireceğiz.” Açıklaması yapıyor.

Seçimlere Son 2 hafta kala artık Sol Adayların Programlarının tartışmasından çok “Milyarderlerin iktidarı devam edecek mi, halktan yana bir dönüşüm gerçekleşecek mi? Tartışması ağırlık kazanıyor.

Son iki yılda pandamı koşullarını da “Fırsata Çeviren” milyarderler servetlerin ikiye katlarken, çalışanların haklarındaki kısıtlamalar, baskı yasaları ve ırkçı-faşist baskıları artırdı.

Fransa’da 500 en zengin aile(Milyarder) Macron iktidarında (2016-2021 arasında ) 570 Milyar Euro olan servetlerini 1 TRİLYON Euro ya çıkardı…Milyarderler servetlerin %75 oranında artırdı.

L’ONG Oxfam araştırması ve Forbes ve Crédit Suisse sıralamasına göre 18 Mart 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Milyarderler servetlerini 3 trilyon 900 milyar Euro arttırdı. Aynı dönemde bu milyarder güruhu arasında Fransız Milyarderleri de yerini aldı. Fransız Milyarderi Bernard Arnold Amerikalı Jeff Bezons ve Elon Musk dan sonra servetini artırmada 3 sıraya yerleşti.

B. Arnold Macron’un yönetiminde 18 Mart 31 Aralık 2020 tarihleri arasında servetini 175 milyar Euro ya çıkararak dünyanın 5. Fransa’nın 1. Zengini haline geldi.

Aynı dönemde Ne işçi ücretleri ne asgari ücret ne de memur-Öğretmen ücretleri artırılmadı…
Macro’nun ikinci dönem seçilmesi bu dönem yaptıklarının devamı olacak. Milyarderlerin saltanatı…
Solda ikinci tur şansı ihtimal dahiline girdiği son zamanlarda F. Roussel %5- 8 bandından Mélenchon karşısında %3’lere geriledi. “Oylar boşa gitmesin- Faydalı oy “çıkışı ile düşen oyların Mélenchon’un şansını artırdığını söyleye biliriz.


[1] PCF George Marché 1981 seçimlerinde  %15.35 oy oranına ulaşmıştı.

[2] 1  Mayıs 2021’ de « 2022- 1 Mayısını Cumhurbaşkanı olarak selamlayacağım » açıklaması ile.

[3] Ma France   sf 83

[4] Ma France F.Roussel sf 76