Sağın son adayı Emmanuel Macron

Fransa da E. Macron 5.Cumhuriyet döneminde cumhurbaşkanlığı adaylığını mektupla açıklayan bir aday olarak tarihe geçti. Fransa’da iş başındaki bütün   Cumhurbaşkanları son ana kadar adaylığını açıklamayarak ellerindeki Devlet imkanlarını sonuna kadar kullanmayı denedi.   Mitterrand’dan Chirac’a kadar… Bununla ilk kez karşılaşmıyoruz.

Emmanuel Macron 5 Mart’ta bir mektupla adaylığını açıkladı. Aslında bir aya yakındır hem gezilerinde hem de sokaklarda afişlerle seçim çalışmasına başlamıştı. Macron’un (AVEC VOUS) Sizinle Birlikte afişleri bir aydır sokakları süslüyordu.

Adaylığını açıklaması ile destek azalır, diye düşünüyordum. Ancak Putin önderliğinde Rus milyarderlerinin Ukrayna (ABD ve AB) Milyarderleri ile Pazar Savaşında Ukrayna’ya   saldırması , Fransa Milyarderlerinin sözcüsü Macron için “Tanrının Bir Nimeti” oldu.

Adaylığını açıklamadan önce %24 olan oy oranı %30’ları geçti.

2.Turu zaten garantilemiş olan Macron 2.Tuda da muhtemel rakiplerine karşı , bugünkü koşullarda üstünlüğünü kesinleştirmiş gözüküyor.

Macron seçim sathına “Avrupa Lideri”” Avrupa’nın önderi ve kurtarıcısı”.  “Yeni Avrupa” proje ve propagandası ile girmeyi planladı.  Bu planı 2022 Ocak- Şubat aylarında yürürlüğe kondu. Çünkü genel olarak SAĞ özel olarak da E. Macron’un Fransa halkına söyleyeceği, vadedeceği  ne mevcut ,ne de gelecekte bir önerisi YOK!.

Önerip- Vadedecekleri tek şey: Tüm sağın ortak söylemi.

Fransızlar; Az çalışıyor, Uzun yaşıyor. Kamu hizmetlerinden Avrupa, hatta dünya en fazla yararlanan insanlar.

Mevcut, bugüne kadar işçilerin halkın direniş ve mücadele ile uygulattıkları kural, yasa ve kurumlar seçime katılan tüm sağ adayların ortak hedefi.

Macron da 4 Mart günü yayınladığı “Mektup” da “Başarılı çalışmalarını” önerilerini ve seçim vaatlerini şöyle sıraladı.

-Çalışma saatleri uzatılmalı, emeklilik yaşı uzatılmalı; devlet harcamaları kısılmalı.

-Servislerin daha iyi olması için kamu kuruluşları- serbest rekabete açılmalı… Kamu servisleri Özelleştirilmeli.

Macron 5 yıllık iktidarında “hangi reform” sayesinde olduğunu açıklamadığı “Reformlar” sayesinde İşsizliğin azaldığı, yatırımların yükseldiğini” açıkladı.

Öncelikle “Avrupa Lideri” kozu ile seçimlere hazırlandı.

Bunun için Putin ile defalarca görüştü.” Putin Karşısında Sarkozy[1] “olma yı dahi göze aldı…

Bugün Macron yeniden “Kurtarıcı” pozisyonu kazandı…

Fransız seçmeninin %60’ının “Zenginlerin Cumhurbaşkanı” yargısına rağmen bugün aynı Macron  aynı seçmenin en çok tercih ettiği aday oldu. “Mevcut durumda Çözüm üretecek, sorunu çözebilecek ve Fransa’yı temsil edecek aday kim” sorusunda ilk sırayı Macron  alırken ikinci sırayı J. L. Melenchon almakta.

“Ben yüzyılın zorluklarına, değerlerimizi savunmaya, çocuklarımızın geleceğini, onurumuz ve kardeşlik duygularını savulmak için adayım.”  Sloganı ile bitiriyor adaylık açıklamasını yaptığı mektubunu.

Herhangi bir “Program” sunmayan Macron, 2017 seçimlerinde adaylığını koyduğunda da aynı şeyi yapmıştı.

2017 de İlk basın toplantısında gazeteciler “Fransa Cumhurbaşkanlığına adaysınız. Fransa için Programınız ne?” sorusuna

Macron’un cevabı kelime kelimesine şöyle idi.

“Program mı? Program önemli değil 2. Tura geçince de açıklana bilir!”

Macron aynı Macron, Fransa da yönetim Aynı yönetim.

Fransız Milyarderler Adaylardan birini başkan olarak seçecek… V. Pecresse, M. Le Pen, E. Zemmour, E. Macron…

Fransa da değişen bir şey olmayacak. YÖNETİMDE MİLYARDERLER ve/veye temsilcileri olacak!

Milyarderlerin adaylarından birinin seçilmesi engellenemez bir şey mi. Elbette bu engellenebilir. Bir sol aday bütün bu milyarderler iktidarı projesini değiştirebilir…

Macron Seçim sathına resmi olarak girerken Sağda adayların İkincilik yarışında pozisyonlarında oynamalar hız kazandı.

İkincilik durumunu hala korumasına rağmen RN lideri, Marine Le Pen ikinci büyük darbesini algı. Le Pen çetesinin en küçüğü ve en azgını Marion Maréchal, Eric Zemmour’u desteklediğini resmi olarak açıkladı.

Aslında kim kimin yanında, kim kimi destekliyor, çok da açık değil. Fransa’nın yeni Faşist İdeolojisi ve örgütlenmesini yürüten M. Maréchal kendisine E. Zemmour’u sözcü olarak seçti. Medya milyarderi Vincene Bolloré, E.Zemmour’u kendi cumhurbaşkanı adayı olarak seçti..

Sermaye sınıfı her üçünü sermayedarların direk iktidara yönelmesi için temsilciler olarak seçti… Ya Macron’la, ya da saldırgan faşist örgütlenme- organizasyon/partiler ile…

Bunu da kendi ideolojilerinin ürünü olan topluma ait olmayan o “sorunların[2]” toplum tarafından “sorun” olarak algılanması sağlamakla yürütmekteler.[3]

Marine Le Pen ve M. Maréchal’li, E. Zemmour ikincilik yarışını sürdürüyor.

Rus Milyarderlerinin Putin başkanlığında Ukrayna’yı işgale başlaması sağ’da dengeleri sarstı.

Fransız seçmeni açısından “Putin Sempatizanı” olarak da algılanan Le Pen de E. Z Zemmour ‘da puan kaybetmeye başladı. Buna karşılık seçmenler tarafından aynı pozisyonda, “Sovyet Rusya’sından kalama, devamı. Putin’e yakınlık duyduğu” düşünülen J. L. Melénchon’un seçmenlerde desteği arttı.

Yapılan son sondajlarda %12,5 [4] yükselen Melénchon 2022 başından bu yana desteği sürekli ve düzenli yükselen tek aday. %8’le girdiği 2022 yılının 3 ayında %13’e tırmandı. Buna karşılık klasik sağ LR Adayı Valérie Pécresse ilk kez %12’nin altına indi. Böylece 2022 Cumhurbaşkanlığı yarışında sol adaylardan biri ilk kez 2.Tur yarışında “İkinciler Gurubu”[5] içerisine girdi.

Buna göre E. Macron %30,5, M. Le Pen %14,5, E. Zemmour %13, J. L. Melenchon %12, V. Pécresse %11,5.

Eski Sosyalist Parti Cumhurbaşkanı adayı Ségoléne  Royal’in desteğinden sonra  La Primaire Populaire (Sol adaylar arası Cumhurbaşkanı aday seçen inisiyatif) J. L. Melenchon’u desteklemesi, bu inisiyatifin desteklediği  Christiane Taubira’nın  Cumhurbaşkanlığı için zorunlu olan  500 imzayı alamaması seçmenlerde  dengeleri J. L. Meléenchon lehine  etkiledi.

Bir tarafa Fransa halkının “Savaş” ortamında güvenip destekleyebileceği bir adaya yönelmesi. Diğer yönden savaş karşısında tarafsızlık politikası. Ne NATO-ABD yanlısı ne de Rusya-Putin yanlısı olamayız.  Rus halkı ile birlikte Ukrayna halkının yanında yer almadan yanayım. ” söylemi J. L. Melenchon’u seçimlerde daha şanslı bir pozisyona soktu.

5 Mart itibari ile Başkanlık yarısına katılacak adaylar kesinleşti..

Sağ adaylar:

Nicolas Dupont Aignan, Jean Lassalle, Emmanuel Macron, Marine Le Pen,  Eric Zemmour, Valérıe Pécresse,

Sol adaylar:

Jean Luc Mélenchon, Fabien Roussel, Philippe Poutou, Yannick Jadot, Anne Hidalgo, Nathalie Arthaud

6 sol, 6 sağ aday yarışacak… 90 adayla başlayan 2022 Cumhurbaşkanlığı yarışı 12 adayla sürecek.


[1] 2016 da Putin Sarkozy görüşmesi. Yootub- vide vs görülebilir. Putin Sarkozy’ye «  sen şu küçük  iki parmağım kadarsın..ben devasa bir ülkeyim seni ezerim ! «  demişti…

[2] Mülteciler, Yabancılar, İslam…

[3] (Onursuz otuzlar.) Les trente inglorieuses sf.34. Jacques Ranciére

[4] Ipsos-Sopra Steria’nın Le Mon için yaptığı  2-3 Mart araştırması.

[5] E.Macron  1.turu” garantilemiş gibi” olduğu için 1.  ,M. Le Pen -V.Péecresse -E.Zemmour 2 tur için yarışan 2 . Gurup.