Rusya yaptırımları: AB’den üçüncü ülkelere uyarı

Avrupa Birliği’nin Rusya yaptırımları genişliyor. Sekizinci paketi açıklayan Avrupa Birliği yetkilileri teknoloji, mühendislik ve yazılım alanında kapsıyacak şekilde genişletilirken üçüncü ülkelere de uyarı geldi..

Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Moskova’ya yönelik sekizinci yaptırım paketini kabul etti. Bu paket, Rusya’ya ileri teknoloji, mühendislik ve yazılım gibi alanlarda hizmet sunan şirketleri de kapsıyor. Ayrıca yaptırım listesindeki şirketlerle iş yapan ya da bu konuyla ilgili “gerekli özeni göstermeyen” birey ve kurumlar da ABD piyasalarına girememe riskiyle karşılaşıyor.

AB, yaptırımların delinmesini önlemek için üçüncü ülkelerle de iş birliği yapmayı planlıyor. Bu kapsamda AB’nin Finansal Hizmetler, Finansal İstikrar ve Sermaye Piyasaları Birliği’nden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness, Türkiye, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret etti. McGuinness, bu ülkelerde hükümet yetkilileri, şirketler ve finans kuruluşlarıyla görüştü ve yaptırımların uygulanmasına ve hile yoluyla atlatılmasını tespit edip kökünü kazıma ihtiyacına güçlü bir şekilde odaklandıklarını iletti.

McGuinness’in Ankara’daki görüşmelerinde Türkiye’nin Rusya ile giderek artan iş birliği de gündeme geldi. Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınarken, Kiev’e silahlı İHA tedarik ederek destek verdi. Ancak Ankara aynı zamanda Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarına da karşı çıkıyor. ABD ise söz konusu teknolojilerin bu yolla Rus ordusu tarafından kullanılabilmesine imkân tanınmasından endişe ediyor. ABD Hazine Bakanlığı da Türkiye’yi bu konuda uyararak, yaptırım listesindeki şirketlerle iş yapılması durumunda ciddi sonuçlarla karşılaşabileceğini söyledi.