Rusya, sınırdaki varlığı Batı ile arasında gerginliğe yol açan ve Ukrayna’nın işgali kaygılarını artıran askeri birliklerin kışlalarına geri dönmesi emrini verdi.
Rusya, Ukrayna sınırındaki askerlerini geri çekeceğini açıkladı
Rusya bugün, sınırdaki varlığı Rusya ile Batı arasında gerginliğe yol açan ve haftalarıdır Ukrayna’nın işgali korkusuna yol askeri birliklerinin kışlalarına geri dönmesi emrini verdi.
Bu açıklama, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un Moskova’da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşmesinden önce yapıldı. Scholz, 100 binden Rus askerinin Ukrayna sınırına konuşlandırılmasının yol açtığı krizi yumuşatmak amacıyla bugün Moskova’da olacak.
Batı yanlısı olan Ukrayna, Batı ile onu tekrar kendi etki alanına almak isteyen Rusya arasında kriz konusu oldu.
Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, “Görevlerini tamamlayan Güney ve Batı askeri bölgelerinin (Ukrayna sınır bölgeleri) birlikleri, malzemelerini demiryolu ve karayolu ulaşım araçlarına yüklemeye başladı. Birlikler, garnizonlarına dönmeye başlayacak” dedi.
Sözcü, “Muharebeye hazırlık manevralarından sonra her zaman olduğu gibi askerî birliklerin olağan üslerine döneceğini” belirtti.
Sözcü, kışlalarına dönecek askerlerin sayısı hakkında bilgi vermedi.
Tatbikat 20 Şubat’a kadar sürecek
Rusya, Ukrayna’nın komşusu Belarus’ta askerî tatbikatını 20 Şubat’a kadar sürdürüyor.
Kiev, Rusya’nın tırmandırmayı engelleyen Ukrayna ile Batılı müttefikleri arasındaki birlikten memnuniyet duyduğunu açıkladı.
Bu duyuru, pazartesi günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Vladimir Putin’e Batı ile diyaloğu derinleştirmesini tavsiye ederken, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun tartışma yaratan askerî manevraların bir kısmının sona erdiğini kendisine söylemesinden sonra geldi.
Washington, Ukrayna’ya bir Rus saldırısının yakın olduğuna inanıyordu.
ABD, bu nedenle, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’in paniğe gerek olmadığı çağrılarına rağmen Kiev’deki Büyükelçiliğini pazartesi günü ülkenin batısındaki Lviv’e nakletmişti.
Kırım’ı 2014’te ilhak eden ve sekiz yıldır Doğu Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıları destekleyen Rusya ise, herhangi bir savaş niyetini sürekli olarak reddetti.
Güvenlik garantileri
Rusya, aksine, Doğu Avrupa’daki NATO varlığının genişlemesiyle tehdit edildiğini belirtiyor ve “güvenlik garantileri”, özellikle de Ukrayna’nın NATO’ya asla katılmayacağı ve İttifak’ın askeri altyapısını Rusya sınırlarından uzaklaştıracağı güvencesi için çağrıda bulunuyor.
Bu talepler, karşılıklı olarak silahlanmanın kontrolü veya Rusya’nın güvenlik korkuları üzerine tartışmalar gibi diğer konularda görüşme teklif eden Batı tarafından reddedildi.
Sergey Lavrov, Vladimir Putin’e bu temelde, ana talepleri reddedilmiş olsa bile Batılılarla diyaloğu “devam ettirmek ve genişletmek” gerektiğini söylemişti.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024