Rapora göre, Türkiye işsizlik oranında OECD ülkeleri arasında 28. sırada yer aldı

OECD (Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma Örgütü) 2024 yılı için iÅŸsizlik raporunu yayınladı. Rapora göre, Türkiye iÅŸsizlik oranında OECD ülkeleri arasında 28. sırada yer aldı. Türkiye’nin iÅŸsizlik oranı yüzde 11,2 olarak hesaplandı. Bu oran, OECD ortalamasının (yüzde 6,3) yaklaşık iki katı.

Raporda, Türkiye’nin iÅŸsizlik sorununun temel nedenleri olarak yüksek enflasyon, düşük büyüme, siyasi belirsizlik ve eÄŸitim sisteminin yetersizliÄŸi gösterildi. Ayrıca, Türkiye’nin genç nüfusunun iÅŸgücüne katılım oranının düşük olması ve kadınların istihdamda geri kalması da iÅŸsizliÄŸi artıran faktörler arasında sayıldı.

OECD raporunda, Türkiye’nin iÅŸsizlikle mücadele etmek için alması gereken önlemler de önerildi. Bunlar arasında, enflasyonu düşürmek için mali disiplini saÄŸlamak, büyümeyi canlandırmak için yapısal reformları hayata geçirmek, siyasi istikrarı saÄŸlamak için demokratik kurumları güçlendirmek ve eÄŸitim sistemini iyileÅŸtirmek için yatırım yapmak yer aldı.

OECD ülkeleri arasında iÅŸsizlik oranı en düşük olan ülke yüzde 2,1 ile Japonya oldu. Japonya’yı yüzde 2,4 ile Çekya ve yüzde 2,9 ile Ä°zlanda izledi. Ä°ÅŸsizlik oranı en yüksek olan ülke ise yüzde 14,7 ile Yunanistan oldu. Yunanistan’ı yüzde 13,8 ile Ä°spanya ve yüzde 12,4 ile Güney Afrika takip etti.