Prof. Dr. Aziz Çelik: TES Kıdem Tazminatına Çökme Planıdır!

Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aziz Çelik, Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) düzenlenecek olmasını eleştirerek, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) kıdem tazminatını tehlikeye atabileceğini belirtti. Çelik, bu modelin sosyal güvenlik sistemini özelleştirerek mevcut kamusal emeklilik sisteminin daha da kötüleşmesine yol açabileceğini vurguladı.

OVP’deki yapısal düzenlemeler arasında “Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır” ifadesi yer aldı. Prof. Dr. Çelik, TES’in sosyal güvenlik sistemi ve kıdem tazminatı için ciddi bir tehlike olduğunu belirterek, “İkinci emeklilik maaşı” gibi pazarlanmaya çalışılan bu modelin gerçekleşmesi halinde mevcut kamusal emeklilik sistemi ve aylıklarının daha da kötüleşebileceğini ve bu durumun aldatmaca olduğunu ifade etti.

Sosyal Güvenlik Sistemi ve TES

Çelik, tamamlayıcı emeklilik sistemi için öngörülen prim kesintisi ile ikinci bir emekli aylığı almanın mümkün olmadığını ve kıdem tazminatının aylık harçlığa dönüşeceğini söyledi. Mevcut sistemde yüzde 20 olan uzun vadeli sigorta kolları prim oranları ve kamu katkısı ile ödenen aylıkların ortada olduğunu belirterek, çok daha düşük kesinti oranlarıyla ikinci emekli aylığı iddiasının aldatmaca olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Çelik, hükümetin bir yandan kıdem tazminatını tasfiye etmek bir yandan da düşük emekli aylıklarına verilen tepkileri bertaraf etmek için çift yönlü bir plan içerisinde olduğunu ileri sürdü. Hükümetin bu hamleleri ile mevcut kamusal emeklilik sistemini zayıflatarak bireyselleşmenin ve özelleştirmenin önünü açma ihtimaline dikkat çekti.