Ocak ayında 31 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Ocak ayında yaÅŸanan kadın cinayetlerine iliÅŸkin raporunu kamuoyuyla paylaÅŸtı. Rapor, Türkiye’de kadınların yaÅŸadığı ÅŸiddetin boyutunu ve cinsiyetçi zihniyetin yarattığı sonuçları gözler önüne seriyor.

Rapora göre, Ocak ayında 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 21 kadın ise şüpheli bir ÅŸekilde hayatını kaybetti. Katledilen kadınların 6’sı boÅŸanmak istediÄŸi, barışmayı reddettiÄŸi, evlenmeyi reddettiÄŸi ya da iliÅŸkiyi reddettiÄŸi için öldürüldü. 1 kadın ekonomik nedenlerle, 1 kadın da annesini korumak isterken öldürüldü. 23 kadının ise neden öldürüldüğü belirlenemedi.

Katledilen kadınların 11’i eÅŸi, 5’i boÅŸandığı eÅŸi, 3’ü sevgilisi, 2’si ayrıldığı sevgilisi, 3’ü akrabası, 1’i oÄŸlu, 2’si babası tarafından öldürüldü. 1 kadının ise kim tarafından öldürüldüğü bilinmiyor. Bu veriler, Ocak ayında kadınların yüzde 35’inin eÅŸi tarafından öldürüldüğünü gösteriyor.

Kadınlar en çok evlerinde öldürülüyor

Raporun bir diÄŸer çarpıcı bulgusu da kadınların en çok evlerinde öldürülmesi. Ocak ayında öldürülen kadınların 19’u kendi evinde, 7’si sokakta, 2’si eÄŸlence mekanında, 2’si kamusal alanda, 1’i arabada öldürüldü. Kadınların yüzde 61’i evlerinde öldürülerek, evin güvenli bir yer olmadığı gerçeÄŸi bir kez daha ortaya çıktı.

Kadınlar ateşli silahla öldürülüyor

Raporun bir baÅŸka önemli noktası da kadınların nasıl öldürüldüğü. Ocak ayında öldürülen kadınların 19’u ateÅŸli silahla, 9’u kesici aletle, 2’si boÄŸularak öldürüldü. 1 kadının ise nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi. Bu veriler, kadınların yüzde 61’inin ateÅŸli silahla öldürülerek, silahlanmanın ve erkek egemen kültürün kadına yönelik ÅŸiddeti artırdığı gerçeÄŸini gösteriyor.

Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir

KCDP’nin raporu, Türkiye’de kadına yönelik ÅŸiddetin bir insan hakları ihlaline dönüştüğünü ve acil olarak önlem alınması gerektiÄŸini vurguluyor. Kadına yönelik ÅŸiddeti önlemek için devletin sorumluluÄŸu olduÄŸunu hatırlatan KCDP, Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nin uygulanması ve koruma mekanizmalarının güçlendirilmesi çaÄŸrısında bulunuyor. KCDP ayrıca, kadına yönelik ÅŸiddete karşı toplumsal duyarlılığın artırılması ve cinsiyet eÅŸitliÄŸi bilincinin yaygınlaÅŸtırılması için çalışmalar yapmaya devam edeceÄŸini belirtiyor.