Nijeryalı Kız Çocukları için Dünya Ayakta

ABD, Nijerya’da kaçırılan 300’e yakın kız çocuğunun bulunması için askeri personel, istihbarat personeli ve arabuluculardan oluşan bir ekip göndereceğini açıkladı.

Beyaz Saray, Nijerya’da kaçırılan 300’e yakın kız çocuğunun bulunması için ülkeye bir ekip yollayacağını açıkladı.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Jay Carney, ABD’nin çocukların kurtarılmasında Nijerya hükümetine yardım etmek için yollayacağı ekipte askeri personel, istihbarat personeli ve arabulucuların yer alacağını ifade etti.

ABD Başkanı Obama da dün katıldığı bir televizyon programında, Nijerya’nın askeri ve hukuki yardım tekliflerini kabul ettiğini ve çocukların kurtarılması ve kaçıranların adalete teslim edilmesi için ABD’nin elinden geleni yapacağını söyledi.

ABD’li 20 kadın senatör, Obama’ya bir mektup yazarak Boko Haram’a karşı BM yaptırımlarının uygulanması için harekete geçmeye çağırmış, Nijeryalı göçmenler Washington’daki Nijerya  Büyükelçiliği önünde eylem yapmıştı.

Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ise üç haftalık sessizliğinin ardından Pazar günü bir açıklama yaparak “Bu kız çocukları her neredeyse onları bulacağız” derken, ailelere işbirliği çağrısı yaptı. Nijeryalı aileler, hükümetin gerekeni yapmadığını düşünüyor.ç

Kız çocuklarının okula gitmemesi için kaçırdılar

İsmi “Batı eğitimi haramdır” anlamına gelen Boko Haram, kız çocuklarını kaçırarak Batı tarzı eğitim almalarını engellemeyi amaçlıyor.

14 Nisan’da silahlı Boko Haram üyeleri, Nijerya Chibok’ta bir ortaokul yurdunu basarak güvenlik görevlilerini öldürmüş, evleri ateşe vermiş ve yurtta kalan 300’e yakın ortaokul öğrencisi kız çocuğunu kaçırmıştı.

Boko Haram, Pazartesi yayınlanan video mesajda çocukları köle olarak satmakla tehdit etti. BM sözcüsü, kölelik ve seks köleliğinin uluslararası kanunlarla yasaklandığını hatırlattı.

Ayrıca BM yetkilileri örgütün bu hafta içinde yaşları 12 ila 15 arasında değişen sekiz kız çocuğunu daha kaçırdığını açıkladı. Nijerya polisi ise bu iddiayı reddetti.

15 Nisan’da kaçırılan kız çocuklarının bazılarının kaçmayı başardığı, 276 çocuğun ise hala örgütün elinde olduğu belirtildi.

Örgütün saldırıları 2011’de 1002 ölüme, 2013’te 4 bin 500 ölüme nedenoldu.

Sosyal medyadan destek

Sosyal medyada #BringBackOurGirls hashtag’i ile fotoğrafların paylaşıldığı bir kampanya başlatıldı. Facebook’ta da kampanya için bir sayfa açıldı.

Nijeryalı genç bir kadının change.org’da başlattığı imza kampanyasına 400 bini aşkın kişi katıldı.

Uluslararası Af Örgütü de açtığı Tumblr sayfasında dünyanın farklı yerlerinden kız çocuklarının kaçırılmasına tepki verenlerin fotoğraflarını ve mesajlarını yayınlıyor.

#BringBackOurGirls hashtag’i sadece 1 Mayıs tarihinde 268 bin 616 kez tweetlendi. 5 Mayıs itibarıyla kampanya tweetleri 1 milyonu buldu. Kampanyaya Mary J. Blige gibi sanatçılardan Hillary Clinton gibi siyasetçilere kadar birçok tanınan sima da katıldı. Ayrıca erkek aktörler de “Gerçek erkekler, kızları satın almaz” pankartıyla resim çektirdi. (ÇT)

* Bu haberi Washington Post, democracynow.org ve mashable.com’an derledik.