Türkiye’nin DoÄŸu ve GüneydoÄŸu bölgelerinde faaliyet gösteren 15 baro, Kobani Davası’nda verilen cezalara iliÅŸkin ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye’deki yargının siyasi hesaplaÅŸmanın tarafı haline geldiÄŸi ve siyaset ile sivil toplum alanını daraltan politik temelli yargılamaların çoÄŸulculuÄŸu ve farklı düşünceleri sindirerek toplumsal barışı tehdit ettiÄŸi vurgulandı.
Kobani Davası olarak bilinen dava kapsamında Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde HDP önceki dönem eÅŸ baÅŸkanları, MYK üyeleri ve milletvekillerinin yargılandığı belirtildi. Açıklamada, bu davada bugün açıklanan kararla siyasetçilere ağır hapis cezaları verildiÄŸi ifade edildi. Krizlerin temel sebebinin demokratik deÄŸerlerden ve hukuktan uzaklaÅŸma olduÄŸu belirtilen açıklamada, bu politik temelli yargılamaların çoÄŸulculuÄŸu ve farklı fikirleri bastırdığı, toplumsal barışı riske attığı vurgulandı.
Çözümün daha fazla otoriterleşme değil, demokrasiye ve hukuka dönüş olduğu belirtilen açıklamada, siyasi iktidarın tehdit olarak kabul ettiği kişi ve görüşlerin peşinen suçlu kabul edildiği, davaların siyasi propaganda malzemesi olarak kullanıldığına dikkat çekildi. Ayrıca, adil yargılanma hakkı, masumiyet karinesi ve delillerin gerçekliği gibi temel haklardan bahsedilemeyeceği ifade edildi.
Açıklamada, Kobani Davası’nın yargı süreci ve alınan karar ile toplumun muhalif kesimlerinin, seçilmiÅŸlerinin yargı aracılığıyla cezalandırıldığı belirtildi. Barolar, bu tür bağımlı yargı uygulamalarıyla Kürt siyasetinin temel haklarının ihlal edildiÄŸini ve kolektif bir cezalandırma sistemiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı. Temel hakların ihlal edilen siyasetçilerin derhal serbest bırakılması çaÄŸrısında bulunuldu.