CHP’den AKP’ye tepki: Çiftçi destek kredileri skandalı

CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP’nin çiftçilere yönelik uyguladığı yeni politikaları sert bir dille eleÅŸtirerek, çiftçilerin maÄŸduriyetini dile getirdi. Özellikle Çiftçi Destek Kredileri’nin faiz oranlarının sabit faizden esnek faize çevrilmesini ve Ziraat Bankası’nın bu deÄŸiÅŸikliÄŸi haber vermemesini sert bir dille eleÅŸtiren Karabat, açıklamasında ÅŸu ifadelere yer verdi:

“AKP, sanki enflasyonla mücadele ediyormuÅŸ gibi davranarak bir kez daha çiftçileri maÄŸdur etti. Çiftçilerin sabit faizle kullandığı Çiftçi Destek Kredileri, sessiz sedasız esnek faize dönüştürüldü. Ãœstelik Ziraat Bankası, bu deÄŸiÅŸikliÄŸi yaparken çiftçilere bile haber vermedi. Çiftçilerin yüzde 10-20 gibi makul faiz oranlarıyla kullandığı kredilerin faiz oranı birden yüzde 52’yi aÅŸtı. Çiftçiler, kredi taksitlerini öderken büyük bir ÅŸok yaÅŸadılar. Esnek faize geçildiÄŸi ve yüksek faizle ödeme yapmaları gerektiÄŸi çiftçilere fısıldandı.”

Karabat, açıklamasında ayrıca geçen yıl ErdoÄŸan’ın çiftçilere yönelik vaatlerini hatırlatarak, AKP’nin verdiÄŸi sözleri tutmadığını vurguladı. “Geçen yıl yapılan açıklamalarda çiftçilere yönelik verilen kredi vaatlerinin tam tersine, ÅŸimdi çiftçiler yüksek faizlerle boÄŸuÅŸuyor.” diyen Karabat, AKP’nin çiftçilerin maliyetlerini artırdığını ve gıda enflasyonunu kontrol altına almak yerine artırdığını belirtti.

Son olarak, Karabat açıklamasında, AKP’nin çiftçilere yönelik tutarsız politikalarını eleÅŸtirerek, “AKP iÅŸine geldiÄŸinde faizleri haram ilan ediyor ama çiftçilerden aldığında bunu helal görüyor. Bu çifte standart, halkın temel tüketim maddelerindeki maliyetleri artırıyor ve vatandaÅŸları saÄŸlıksız beslenmeye zorluyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

NHY/ ANKA