Moskova’da gerçekleÅŸen terör saldırısının ardından uzmanlar Türkiye’ye açıklama çaÄŸrısı yapıyor

Rusya’nın baÅŸkenti Moskova’da gerçekleÅŸen ve 137 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi terör saldırısının ardından, bölgedeki geliÅŸmeleri deÄŸerlendiren uzmanlar, Türkiye’nin derhal bir açıklama yapması gerektiÄŸini vurguluyor. Konuyla ilgili deÄŸerlendirmelerde bulunan Rusya uzmanı Aydın Sezer, saldırının bölgedeki dinamikleri nasıl etkileyebileceÄŸini anlattı.

Saldırının ardından Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin’in “barbarca bir terörist saldırı” olarak nitelediÄŸi olayın faillerinin Ukrayna’ya doÄŸru seyahat ederken yakalandığını belirtmesi, saldırının arkasındaki güçlerin Ukrayna ile baÄŸlantılı olabileceÄŸi şüphesini güçlendirdi. Sezer, saldırının IŞİD saldırılarına benzememesi ve Ukrayna’nın saldırıyı gerçekleÅŸtiren kiÅŸileri yakaladığını iddia etmesiyle ilgili olarak da soru iÅŸaretleri olduÄŸunu belirtti.

Saldırının bölgedeki etkilerini deÄŸerlendiren uzmanlar, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında artış olabileceÄŸi uyarısında bulundu. Ayrıca, Batı’da Rusya’ya yönelik artan sempatinin, Rusya’nın Ukrayna politikasını etkileyebileceÄŸi ve Putin’e yönelik içerideki muhalefetin azalabileceÄŸi öngörülüyor.

Türkiye’nin saldırıyla iliÅŸkilendirilmesi ise önemli bir nokta olarak öne çıkıyor. Saldırıyı gerçekleÅŸtiren teröristlerden birinin Türkiye’den gitmiÅŸ olması ve saldırı öncesinde Türkiye’nin adının geçmesi, uzmanların Türkiye’den bir açıklama yapılması gerektiÄŸini savunmasına neden oldu. Ancak, Türkiye’nin resmi bir açıklama yapmaması eleÅŸtirilere yol açıyor.

Türkiye’nin taziye mesajlarıyla yetinmemesi ve resmi bir açıklama yapması gerektiÄŸini savunan uzmanlar, Türkiye’nin adının terör saldırısıyla iliÅŸkilendirilmesi durumunda derhal açıklama yapılması gerektiÄŸini vurguluyor.

Saldırının bölgedeki güvenlik endişelerini artırdığı ve terör olaylarının artmasıyla bölgedeki istikrarın daha da zedelenebileceği kaydediliyor.

Türkiye’nin bu noktadaki tutumu ve saldırıyla ilgili gelecekteki geliÅŸmeler, bölgedeki ve uluslararası arenadaki dinamikleri etkileyebilecek önemli unsurlar arasında yer alıyor.