Fatsa’da felaketin eÅŸiÄŸinde: Fatsa’da Felaketin EÅŸiÄŸinde: Siyanürlü Altın Madeni Ä°ÅŸletiliyor

Erzincan’ın Ä°liç ilçesinde yaÅŸanan Çöpler Altın Madeni faciasının ardından, benzer bir tehlike Fatsa ilçesinde de gündemde. Yukarıbahçeler mevkiinde faaliyet gösteren Altıntepe Madencilik, yaklaşık 25 hektarlık alanda siyanürlü altın madeni iÅŸletiyor. Ancak iÅŸletme süresi 2023 yılında dolmasına raÄŸmen, ÅŸirket madeni faaliyetlerine devam ettiriyor.

Ordu Çevre DerneÄŸi (ORÇEC), Ä°liç’teki Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen facianın ardından, yazılı bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, “Ä°liç’te yaÅŸanan felaket göz göre göre geldi. Tüm uyarılara raÄŸmen ÅŸirketi korumaya devam eden iktidarın madeni kapatmayı bırakalım, alanını geniÅŸletebilmesi için yardımcı da oldu. Ä°liç’teki felaket ilk deÄŸil. Daha önce de oldu” ifadelerine yer verildi.

Fatsa’da Tehlike Çanları Çalıyor

ORÇEC’in açıklamasında, Fatsa ilçesindeki tehlike de vurgulandı. Fatsa’da, siyanürlü altın ayrıştırması yapan ÅŸirketin iÅŸletme süresinin dolmasına raÄŸmen faaliyetlerine devam ettiÄŸi belirtildi. Bölgede yaÅŸanan siyanürlü toprak yığınlarında kaymalar ve havuz taÅŸmaları gibi endiÅŸe verici olayların yaÅŸandığına dikkat çekildi. Bu durumun tekrarlanmaması için madenin bir an önce kapatılması gerektiÄŸi vurgulandı.

ORÇEC, yaÅŸanan bu tehlikelere dikkat çekmek amacıyla Fatsa’da 24 Åžubat tarihinde bir panel düzenleyeceÄŸini duyurdu. Ayrıca, maden ve enerji ÅŸirketlerine saÄŸlanan kolaylıkların iptal edilmesi ve kamu madenciliÄŸine yönelik yeni yasaların çıkarılması gerektiÄŸi vurgulandı. Toprağın, suyun ve geleceÄŸin korunması için mücadelenin sürdürülmesinin önemi üzerinde duruldu.