CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Ekim ayına ilişkin Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Rapora göre gazeteciler, haberleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle geçtiğimiz ay en az 50 kez mahkemeye çıkmak zorunda kaldı. Bu süreçte 7 gazeteci gözaltına alınırken, bir gazeteci tutuklandı.
Raporda basın mensuplarının karşı karşıya kaldığı hukuki ve fiziki baskılar dikkat çekiyor. Ekim ayında, hakim karşısına çıkan 3 gazeteciye toplamda 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Özellikle Madımak Katliamı anmasında gözaltına alınan Emre Orman, polislere direndiği gerekçesiyle yargılandığı davada 3 bin TL adli para cezasına çarptırıldı. T24 muhabiri Asuman Aranca’ya, Sinan Ateş cinayetiyle ilgili yaptığı haber nedeniyle hapis cezası istendi. Diyarbakır’da ise, Tigris Haber Yayın Koordinatörü Naci Sapan’a kayyum yönetimi hakkındaki bir yazısı nedeniyle 135 gün adli para cezası verildi.
Ekim ayında sansür ve erişim engelleri de hız kesmedi. Çakırözer’in belirttiğine göre, Türkiye genelinde 119 sosyal medya hesabına erişim engeli getirilirken, birçok haber de yargı kararıyla engellendi. RTÜK, Açık Radyo’nun karasal yayın lisansını iptal ederek medya üzerindeki baskıyı daha da artırdı.
Çakırözer, AKP’nin 9. Yargı Paketi kapsamında meclise getirmeyi planladığı ‘Etki Ajanlığı’ düzenlemesine de dikkat çekti. Bu düzenlemeyle gazetecilerin “casus” veya “ajan” olarak yaftalanıp susturulmaya çalışıldığını belirten Çakırözer, “AKP, gazetecileri ve özgür düşünceyi sindirmek istiyor. Sansür yasası ile susturamadıkları gazetecilere şimdi ‘ajan’ veya ‘casus’ etiketi yapıştırarak baskı kurmayı hedefliyor,” dedi.
Erişim Engelleri ve Sansür
İfade Özgürlüğü Derneği ile Free Web Turkey’den alınan verilere dayanan raporda, sansürlenen haberler şöyle sıralanıyor:
•Midyat Belediyesi’nde 60 milyon TL’lik yolsuzluk iddiaları,
•Yargı mensupları hakkındaki sosyal medya paylaşımları,
•Cumhurbaşkanı danışmanı Orhan Karakurt’un lüks harcamalarına ilişkin haberler,
•Cumhurbaşkanlığı bürokratlarından Metin Kıratlı hakkında yapılan haberler,
•Çay ürünlerinde boya kullanıldığına dair haberler,
•İBB tarafından tarikat ve cemaatlere yapılan ödemeler hakkındaki haberler.
Türkiye’de gazetecilere yönelik baskı ve sansürün giderek arttığına dikkat çeken rapor, basın özgürlüğü konusunda kaygı verici bir tablo sunuyor. Ekim ayında yaşanan gelişmeler, Türkiye’de medyanın bağımsızlığını koruma mücadelesinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
- Putin’den Çatışma Açıklaması: Ukrayna’daki Durum Küresel Bir Nitelik Kazandı - 21 Kasım 2024
- Kapıların Ardındaki Hayat: Sibel Saçık’ın Eserine Dair - 21 Kasım 2024
- AYM’den Yurt Dışına Çıkış Yasağına Dair Önemli Karar - 21 Kasım 2024