İranlı ve Suriyeli kadınların göç hafızası sergisi İstanbul’da

İran ve Suriye’den Türkiye’ye göç etmiş kadınların yaşadıkları zorlukları, umutlarını ve hayallerini anlatan bir sergi, İstanbul’da açıldı. “Göç Hafızası: İranlı ve Suriyeli Kadınların Göç Yolculuğu” adlı sergi, Türkiye’deki göçmen kadınların sesini duyurmayı amaçlıyor.

Sergi, İranlı ve Suriyeli kadınlarla birlikte çalışan bir sivil toplum kuruluşu olan Göçmen Dayanışma Ağı (MİDA) tarafından düzenlendi. Sergide, kadınların göç yolculuğunda yaşadıkları travmaları, ayrılıkları, kayıpları, ayrımcılığı ve şiddeti ifade ettikleri resimler, fotoğraflar, videolar ve metinler yer alıyor.

Serginin küratörü Zeynep Özcan, serginin amacının, göçmen kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek ve onlara bir platform sunmak olduğunu söyledi. “Göçmen kadınlar, hem göç ettikleri ülkede hem de geldikleri ülkede çeşitli baskılara maruz kalıyorlar. Bu sergiyle, onların hikayelerini duyurmak ve onlara destek olmak istedik” dedi.

Sergide yer alan eserlerden biri de İranlı sanatçı Neda’nın yaptığı “Göçmen Kadının Portresi” adlı resim. Resimde, bir kadının yüzüne çeşitli semboller işlenmiş. Neda, resminde kendi göç deneyimini anlattığını belirtti. “Bu resimde, göçmen bir kadın olarak yaşadığım zorlukları ve güçlükleri simgeledim. Gözlerimdeki yıldızlar, umudumu; dudaklarımdaki çatlaklar, suskunluğumu; kaşlarımdaki kilitler, özgürlüğümü kaybettiğimi; alnımdaki yara izleri, travmalarımı; saçlarımdaki çiçekler, hayallerimi temsil ediyor” dedi.

Sergideki diğer bir eser de Suriyeli sanatçı Rana’nın yaptığı “Göç Yolunda” adlı video. Video, Rana’nın Suriye’den Türkiye’ye kaçarken yaşadığı korku dolu anları gösteriyor. Rana, videoyu yaparken kullandığı malzemeleri anlattı. “Bu videoyu yapmak için kendi saçımı kullandım. Saçımı kesip bir ip gibi ördüm ve onunla bir harita yaptım. Haritada Suriye’den Türkiye’ye giden yolu işaretledim. Bu yol benim için çok acılı bir yol. Bu yolda çok şey kaybettim. Ailemi, arkadaşlarımı, evimi, vatanımı kaybettim. Bu videoyu yaparak bu acıyı paylaşmak istedim” dedi.

Sergi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne kadar İstanbul’daki MİDA merkezinde ziyaret edilebilir.

NHY/ Gazete Duvar, Artı Gerçek