Edirne’nin önemli su kaynaklarından biri olan Tunca Nehri, 2021 yılından bu yana debisinde gözle görülür bir azalma yaşıyor. Bu durum, Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden biri olan Edirne’de tarımsal üretimi tehdit eden bir kuraklık alarmına işaret ediyor. Nehrin akış hızı zaman zaman durma noktasına gelirken, veriler bu durumun devlet su işleri (DSİ) tarafından dört yıldır kaydedildiğini gösteriyor. Son olarak, debi, 7 metreküp/saniyeye düşmesi ile su yüzeyinin su mercimekleriyle kaplanmasına neden oldu.
Trakya Üniversitesi Doğal Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Musa Uludağ, Tunca Nehri’nin uzun jeolojik dönemler sonunda meydana geldiğini belirterek, bunun kısa sürede kaybolmayacağını ifade etti. Uludağ, debideki düşüşün iki ana sebebinin olduğunu dile getirdi. Bunlardan ilki, iklimde meydana gelen salınımlar ile ilgili. 2005-2018 yılları arasında Tunca Nehri’nde yaşanan önemli taşkınlar, nemli bir dönemin sonucuydu; ardından kurak bir periyoda geçildi ve bu süre zarfında debinin düşüşü gözlemlendi.
Kuraklığın Etkileri ve Gelecek Öngörüleri
Uludağ, Tunca Nehri’nin yukarı havzasının Bulgaristan’da bulunduğunu ve bu bölgedeki içme suyu, tarım ve elektrik enerjisi üretimi için su kullanımının debiyi olumsuz etkilediğini vurguladı. Bu yaşanan kuraklık durumunun doğal bir süreç olduğunu ifade eden Uludağ, iklim değişiminin sürekli olarak yaşandığını belirtti. Ayrıca, daha önceki yıllarda yaşanan taşkınların yeniden olabileceği ve bu nedenle planlamaların kurak döneme uygun yapılmasının gerektiği üzerinde durdu.
- NHY / AA