Zorbalığıyla Gündeme Gelen Okul Müdürü Görevden Alındı!

Bursa’daki Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ergin Kaya Kırbıyık, geçtiğimiz ay Cumhuriyet gazetesinin ortaya çıkardığı skandal görüntülerle gündeme gelmişti. Kırbıyık, okul toplantısında yaptığı açıklamalarda “Başı açık öğrenciye karışırız” ifadelerini kullanarak velilerden tepki toplamıştı. Toplantıda, “Bu okulda namaz, başörtüsü, Kuran, oruç tartışılamaz. Şort giyen öğrenciye de başörtüsü takmayan öğrenciye de karışırız” diyerek öğrenciler üzerinde baskıcı bir tutum sergilediğini açıkça ifade eden Kırbıyık, büyük eleştirilerin hedefi olmuştu.

Bu sözler sonrasında okulda baskı ve zorbalık iddiaları artarken, Kırbıyık’ın bu kez okulun kadın müdür yardımcısına karşı mobbing uyguladığı ileri sürüldü. İddialara göre Kırbıyık, istemediği kadın müdür yardımcısının odasının kapısını tekmeleyerek kırdı ve eşyalarını dışarıya boşalttı. Olay, müdür yardımcısının sosyal medyada paylaştığı görüntülerle geniş yankı buldu. Müdür yardımcısına yapılan bu saldırı sonrasında kamuoyunda Kırbıyık’a karşı tepkiler arttı.

Müdür Açığa Alındı, Soruşturma Başlatıldı

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sosyal medyada paylaşılan görüntülerin ardından olayla ilgili bir açıklama yaparak, okul müdürü hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu. Valiliğin de devreye girmesiyle birlikte Kırbıyık’ın görevden alındığı ve hakkında soruşturma açıldığı bildirildi. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı da Kırbıyık hakkında ‘Kamu malına zarar vermek’ suçundan suç duyurusunda bulundu.

Olayın ardından Eğitim Sen Bursa Şubesi, okul önünde bir basın açıklaması yaparak Kırbıyık’ın uygulamalarını protesto etti. Eğitim Sen’in yanı sıra Hürriyetçi Eğitim Sen, Eğitim İş, TÖB-SEN, Eğitim Gücü Sendikası ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası da açıklamaya destek verdi. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da okul müdürünün zorbalık ve mobbing uygulamalarına tepki gösterenler arasındaydı.

Ne Olmuştu?

Geçtiğimiz ay, Kırbıyık’ın okul toplantısında yaptığı açıklamalar büyük tepki çekmişti. Kırbıyık, “Bu okulda şeriat düzeni var” diyerek öğrencilere yönelik baskıcı bir tutum izleyeceğini açıkça ifade etmiş, “Biz Müslümanların tarafındayız, başı açık öğrenciye karışırız” demişti. Bu sözlerin ardından öğrencilerin psikolojisinin bu baskılardan etkilendiğini belirten veliler de tepki göstermiş, Kırbıyık ise “Çocuğunun psikolojisi bozuluyorsa bu okula gelmesin” yanıtıyla eleştirileri daha da büyütmüştü.