Hasta Güvenliği ve Sağlık Hizmetlerinin Temel Koşulları

17 Eylül Dünya Hasta Güvenliği Günü’nde, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Türkiye’deki sağlık politikalarının hasta güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı. Pala, sağlık hizmetlerinde değişim gerekliliğini belirtirken, hasta güvenliğinin sağlanabilmesi için sağlık sisteminin temel koşullarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Pala, özellikle son yıllarda hastalara ayrılan zamanın giderek azaldığını söyledi. “5 dakikada hasta bakılarak hasta güvenliği sağlanamaz” diyen Pala, bu durumun hastaya doğru tanı konulmasını olumsuz etkilediğini ve hasta güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Türkiye’de bazı hastanelerde hastalara yapılan randevuların 5 dakikada bir verilmesi artık olağan bir durum haline geldi. Ancak bu kısa sürede sağlanan sağlık hizmetinin kalitesi tarumar olmaktadır.

Sağlık Hizmetlerinin Yeniden Değerlendirilmesi Gerekiyor

Pala, sağlık hizmetinin kamucu, eşit ve ücretsiz olması gerektiğini savunarak, özellikle deprem ve diğer acil durumlarda hastaların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Sağlıkta dönüşüm programının olumsuz sonuçları, hasta güvenliğinin önemini bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetlerinin piyasalaştırmaya odaklanan sağlık politikaları, sağlık hizmetlerinin kalitesizleşmesine yol açıyor, bu nedenle acil bir yeniden değerlendirme gerekmektedir.