CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin tarım kredi kooperatifi ve bankalara olan kredi borçlarının yapılandırılması için TBMM’ye bir kanun teklifi sundu. Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Gürer, ‘Çiftçilerin şu anda bankacılık düzenleme ve kurulu’na göre; 700 milyar kredi borcu var. Piyasaya borçlarıyla bu borç 800 milyarı buluyor. Çiftçi ürettiği üründen para kazanamayınca kredisini ödemiyor ve tarlasını satmak zorunda kalıyor’ dedi.
Ömer Fethi Gürer, çiftçi borçlarının 2027 yılına kadar ötelenmesi ve faizlerinin silinmesine ilişkin kanun teklifini TBMM başkanlığına sunduklarını belirtti. Gürer, ’16 milyar lira mazot desteği verip, 3 milyar litre mazot tüketilen ülkede 43 milyar lira ÖTV ve KDV alınarak çiftçiye destek verilmiş olmuyor’ diye konuştu. TUİK’in açıkladığı tarım ürünleri üretici fiyat endeksine de değinerek, ‘TUİK güncel veriler üzerinden değerlendirme yapmıyor. Gübre fiyatları yükselişte. Çiftçinin ihtiyacı olan gübrenin fiyatı sürekli artmakta’ dedi.
Gürer, çiftçilerin sokaklarda protesto yapmasının dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, ‘Çiftçiler en zor ses çıkaran gruptur’ dedi. Türkiye’de şeker pancarı üretiminin tamamının sözleşmeli üretimle yapıldığını belirten Gürer, fiyatın belli olmadan ekim yapılmasının sorun yarattığını söyledi. Beklentinin 2 bin 500 TL civarında olduğunu, ancak bunun halen belirlenmediğini dile getirdi.
Tarımda yaşanan sorunların başlıca nedeninin girdi maliyetlerine müdahale edilmemesi ve hükümetin düşük ürün fiyat politikaları olduğunu belirtti. Ayrıca, yem ve gübre gibi sübvanse edilmesi gereken alanlarda herhangi bir düzenleme yapılmamasının çiftçileri zor durumda bıraktığını ifade etti.
- Demirtaş’tan PKK’nin Silah Bırakması Sonrası Sırrı Süreyya Önder’li Mesaj: “Kaybeden Olmadı, Olmayacak” - 12 Temmuz 2025
- Özgür Özel’den Antalya’da Sert Çıkış: “Sıfırladım Babacığım Diyenler Dışarıda, Belediye Başkanları İçeride” - 12 Temmuz 2025
- Beylikdüzü’nde Nöbet: Yurttaşlardan Murat Çalık’a Destek, Tahliye Çağrısı Büyüyor - 12 Temmuz 2025