Macaristan Cumhurbaşkanı tepkilerin ardından istifa ett

Ä°ki yıldır görevde bulunan Katalin Novak’ın “çocuk cinsel istismarı” hükümlüsünü affetmesi tepkilere neden oldu.

Macaristan’ın muhafazakâr cumhurbaÅŸkanı, bir çocuÄŸun cinsel istismarı davasında hüküm giymiÅŸ bir kiÅŸiyi affetmesi nedeniyle kamuoyunda oluÅŸan tepkiler üzerine istifa etti.

46 yaşındaki Katalin Novak, televizyonda yayınlanan bir mesajla 2022’den bu yana sürdürdüğü cumhurbaÅŸkanlığı görevinden istifa edeceÄŸini açıkladı. Novak’ın bu kararı, Nisan 2023’te devlet tarafından iÅŸletilen bir çocuk yurdunda çocuklara yönelik bir dizi cinsel istismarı gizlemekten hüküm giyen bir adama baÅŸkanlık affı çıkardığının ortaya çıkmasının ardından kamuoyunda bir haftadan fazla süren öfkenin ardından geldi.

Novak yaptığı açıklamada “Birçok insanda ÅŸaÅŸkınlık ve huzursuzluk yaratan bir af çıkardım. Hata yaptım” dedi.

Novak’ın istifası, 2010’dan bu yana anayasal çoÄŸunlukla iktidarda olan Macaristan’ın milliyetçi iktidar partisi Fidesz için nadir görülen bir siyasi çalkantı oldu. BaÅŸbakan Viktor Orban liderliÄŸindeki Fidesz, demokratik kurumları ortadan kaldırmak, seçim sistemini ve medyayı kendi lehine düzenlemekle suçlanıyor.

Orban’ın önemli bir müttefiki ve Fidesz’in eski baÅŸkan yardımcısı olan Novak, cumhurbaÅŸkanlığına atanana kadar Macaristan’ın aileden sorumlu bakan olarak görev yaptı. Novak geleneksel aile deÄŸerlerini ve çocukların korunmasını savunmak konusunda açık sözlü siyasetçi olarak biliniyor.

Macaristan tarihindeki ilk kadın cumhurbaşkanı ve bu göreve gelen en genç kişiydi.

Ancak görev süresi, 2004-2016 yılları arasında en az 10 çocuğu istismar ettiği gerekçesiyle sekiz yıl hapis cezasına çarptırılan kurum müdürünün cinsel istismar iddialarını geri çekmeleri için mağdurlara baskı yaptığı gerekçesiyle 2018 yılında üç yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan bir adamı affetmesinin ardından sona erdi.

Novak, açıklamasında, “Af talebine ve mevcut bilgilere dayanarak, hükümlünün kendisine emanet edilen çocukların savunmasızlığını kötüye kullanmadığı inancıyla geçen yıl Nisan ayında af lehine karar verdim. Hata yaptım, çünkü af kararı ve gerekçe eksikliÄŸi pedofiliye karşı sıfır tolerans konusunda şüphe uyandırmaya müsaitti. Ancak burada herhangi bir şüphe yok ve olamaz da” dedi.

Dönemin Adalet Bakanı da politikayı bırakıyor

Affa adı karışan bir diÄŸer önemli Fidesz figürü de Macaristan’ın o dönemki adalet bakanı olarak affı onaylayan Judit Varga’ydı. Varga’nın bu yaz yapılacak seçimlerde Fidesz’in Avrupa Parlamentosu aday listesine liderlik etmesi bekleniyordu.

Ancak Varga Facebook hesabından yaptığı bir paylaşımla affı onaylamanın siyasi sorumluluÄŸunu üstleneceÄŸini ve “milletvekilliÄŸinden ve AP liste baÅŸkanlığından istifa ederek kamu hayatından çekileceÄŸini” duyurdu.