Mumcular Barajı Ölü Hacme Ulaştı: Bodrum Susuz Kaldı

Muğla’nın Bodrum ilçesinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Mumcular Barajı’ndaki su miktarı ölü hacme ulaştı. Devlet Su İşleri (DSİ), kuraklık nedeniyle Bodrum’a iletilen suyu kesmek zorunda kaldı. Bu gelişme üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları su kesintilerine karşı uyardı ve Geyik Barajı’ndan su takviyesi yapılacağını belirtti.

Yaşanan kuraklık, artan su kullanımı ve iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle kentteki su kaynaklarında ciddi kayıplar yaşanıyor. Bu etkiler sonucunda, Bodrum’un su kaynaklarında düşüşler gözlendi. DSİ Genel Müdürlüğü, Mumcular Barajı’nın ölü hacim seviyesine düşmesi nedeniyle, Bodrum’a su iletimini kestiklerini açıkladı. Bu düzenlemeler doğrultusunda, Yokuşbaşı, Kumbahçe, Umurça, Cevatşakir mahallelerinde 20 saat; Çarşı, Türkkuyusu, Yeniköy, Eskiçeşme, Gümbet, Cumhuriyet, Tepecik mahallelerinde ise 16 saat su kesintisi yaşanacaktır.

Alternatif Çözümler ve Uyarılar

Mumcular Barajı’ndaki su miktarının ölü hacme ulaşması nedeniyle alternatif çözümler araştırılmaya başlandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Geyik Barajı’ndan Mumcular Barajı’na su takviyesi yapılacağını duyurdu. Bu süreçte Mumcular İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde Geyik Barajı’ndan su alınacak şekilde düzenlemeler yapılmaktadır. Barajın kapanması sürecinde vatandaşların suyu daha tasarruflu kullanmaları hayati önem taşımaktadır.

19 bin 40 metreküp su tutma hacmine sahip, 32 metre gövde yüksekliğindeki Mumcular Barajı, daha önce de benzer bir durumla karşı karşıya kalmıştı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, su sıkıntısını ortadan kaldıracak ilave projeler üzerinde çalışıldığını ve bu çalışmaların en kısa sürede hayata geçirilerek Bodrum’un su sorununu çözeceklerini belirtti.