Üretici ve Market Fiyatları Arasındaki Uçurum: Fiyat Farkı Yüzde 420’yi Aştı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Temmuz ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın giderek arttığını ifade etti. Yazılı açıklamasında, Bayraktar, Temmuz ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 420,5 ile havuçta görüldüğünü belirtti. Bu durum, üreticilerin elde ettikleri gelirler ile marketlerdeki satış fiyatları arasındaki büyük uçuruma işaret ediyor.

Bayraktar’a göre, marketlerde Temmuz ayında fiyatı en fazla artan ürün yüzde 36,2 ile limon oldu. Limonu yüzde 32,9 ile elma, yüzde 13,9 ile yumurta ve yüzde 12,6 ile maydanoz takip etti. Bu yüksek oranlar, marketlerdeki fiyat artışlarının tüketicileri zor durumda bıraktığını gösteriyor. Diğer yandan, Temmuz ayında karpuz en fazla fiyat düşüşü yaşayan ürün oldu; hem üretici hem de markette fiyatı düşen karpuz yüzde 42,4 oranında değer kaybetti.

Bayraktar, üreticilerin yaşadığı sorunlara da dikkat çekerek, Temmuz ayında 29 ürünün 13’ünde fiyat düşüşü görüldüğünü, 9 üründe ise fiyat değişimi olmadığını aktardı. Karpuzdaki fiyat düşüşü yüzde 48,4 ile en fazla olurken, yumurtada ise fiyat artışı yüzde 25,5 oldu. Aşırı sıcakların verimde kayıplara neden olduğunu belirten Bayraktar, yeşil soğan, marul, yeşil fasulye ve maydanozdan bahsederek fiyat artışlarının arz eksikliğinden kaynaklandığını ifade etti.

Domates fiyatlarının düşmesinde rekolte yüksekliği ve hızlı hasadın arzı artırması etkili oldu. Bayraktar, özellikle kuru soğandaki arz fazlasının fiyatları gerilettiğini vurguladı. Geçen yıl Temmuz ayında 6 lira 50 kuruş olan kuru soğan fiyatının bu yıl 6 lira seviyesinde olduğunu ve Polatlı’da 5 liraya kadar gerilediğini belirtti. Üreticilerin salça fabrikalarıyla yaşadığı sorunların domates fiyatlarını etkilediğini dile getiren Bayraktar, toprak mahsulleri ofisinin piyasada denge sağlamak için kayısı alımı yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.