Dünya Bankası’nın Gelir Düzeyine Göre Ãœlkelerin Sınıflandırılması ve Türkiye’nin Konumu

Dünya Bankası, her yıl ülkelerin ekonomik performanslarını değerlendirerek gelir düzeylerine göre sınıflandırma yapmaktadır. Bu sınıflandırma, düşük, alt-orta, üst-orta ve yüksek gelirli ülkeler olmak üzere dört ana kategoriden oluşmaktadır. 2023 yılı raporuna göre, Türkiye, kişi başına düşen Gayrisafi Millî Hasıla (GSMH) verileri baz alınarak üst-orta gelir kategorisinde yer almıştır.

Türkiye’nin bu kategoride yer alması, ekonomik büyüme, enflasyon, döviz kurları ve nüfus artışı gibi faktörlerin olumlu yönde ilerlediÄŸini göstermektedir. 1987 ile 1997 yılları arasında alt-orta gelir kategorisinde bulunan Türkiye, 1998 yılında üst-orta gelir kategorisine yükselmiÅŸ, ancak 1999 yılında tekrar alt-orta gelir kategorisine düşmüştür. 2000 yılında tekrar üst-orta gelir kategorisine yükselen Türkiye, 2001 yılındaki ekonomik kriz sebebiyle bir kez daha alt kategoriye gerilemiÅŸtir. Ancak, 2004 yılından itibaren üst-orta gelir kategorisinde istikrarlı bir ÅŸekilde yer almayı baÅŸarmıştır.

Dünya Bankası’nın sınıflandırmasında yer alan diÄŸer ülkeler arasında da önemli deÄŸiÅŸiklikler göze çarpmaktadır. Bulgaristan, Palau ve Rusya gibi ülkeler üst-orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna yükselirken, Cezayir, Ä°ran, MoÄŸolistan ve Ukrayna gibi ülkeler düşük orta gelir grubundan üst orta gelir grubuna geçiÅŸ yapmıştır. Öte yandan, Filistin’in yaÅŸadığı zorluklar nedeniyle orta gelir grubundan düşük gelir grubuna gerilediÄŸi rapor edilmiÅŸtir.

Dünya Bankası’nın gelir düzeyine göre sınıflandırması, ülkelerin ekonomik geliÅŸimini takip etmek ve karşılaÅŸtırmak için kullanılan kapsamlı bir analizdir. Türkiye’nin bu sınıflandırmada üst-orta gelir kategorisinde yer alması, ekonomik açıdan olumlu bir geliÅŸme olarak deÄŸerlendirilebilir. Ancak, bu baÅŸarının sürdürülebilir olması için ekonomik reformların ve yapısal deÄŸiÅŸikliklerin devam etmesi gerekmektedir.

NHY / Dünya Gazetesi, Gazete Duvar, ABC Gazetesi