Yalçın Karatepe’den Dört Talepli Görüşme: “Acı Reçete Yine Vatandaşa”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sorumlu gölge bakan Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile gerçekleştirdiği 4 saat 15 dakikalık görüşmenin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Karatepe, görüşmeye dört temel taleple gittiklerini ancak hükümetin ekonomik politikalarında vatandaş lehine bir değişim iradesi olmadığını belirtti.

CHP’nin Talepleri ve Bakanlığın Tepkisi

Karatepe, basın toplantısında şunları söyledi:

“Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki son görüşmede, vatandaşın ekonomik sıkıntıları gündeme getirilmişti. Bunun üzerine Hazine ve Maliye Bakanı ile partimizin ekonomideki önerilerini iletmek üzere bir görüşme planladık. Görüşmede dört ana talep ilettik: Asgari ücrete ara zam, emekli aylıklarında ciddi artış, tarımsal desteklerin artırılması ve vergide adaletsizliğin giderilmesi. Ancak dört saatin sonunda acı reçeteyi yine vatandaşa çıkaran anlayışlarında bir değişim iradesi olmadığını maalesef gördük.”

Asgari Ücrete Zam Talebi

Karatepe, asgari ücrete zam yapılmasının bir zorunluluk olduğunu vurgulayarak, “Enflasyonun bu kadar yüksek seyrettiği bir dönemde, asgari ücrete yılın ikinci yarısında zam yapılmamasını şiddetle reddediyoruz. İlk beş ayda gerçekleşen yüzde 22,5’lik enflasyonla, haziran ayındaki enflasyonu da düşündüğümüzde, asgari ücretin satın alma gücünün dörtte bir oranında azaldığını görüyoruz. Bu nedenle, asgari ücretin artırılması gerektiğini Sayın Bakan’a açıkça ifade ettim” dedi.

Emekli Aylıkları ve Tarımsal Destekler

Emekli aylıkları konusuna da değinen Karatepe, “Emekli aylıklarındaki artışın enflasyon oranıyla sınırlı kalmaması lazım. Refah payı olarak ilk çeyrekte ortaya çıkan büyüme rakamı kadar ilave artış yapılması gerektiğini söyledik. Ayrıca, tarımsal desteklerin artırılması gerektiğini belirttik. Tarım kanununda öngörülen yüzde bir oranındaki desteklerin bugüne kadar sağlanmadığını ve çiftçilere 89,6 milyar dolarlık desteğin verilmediğini Sayın Bakan’a sunduk” ifadelerini kullandı.

Vergide Adalet

Vergi adaletsizliğine de dikkat çeken Karatepe, “Düşük gelirli vatandaşların üzerindeki vergi yükünün çok ağır olduğunu ve bu yükün hafifletilmesi gerektiğini belirttik. Asgari ücretin gelir vergisi dilimlerinden düşülmesi gerektiğini ve kredi kartı ile kredili mevduat hesaplarındaki faizlerin makul seviyeye indirilmesi gerektiğini ifade ettik. Vergi cenneti ülkelerin listesinin yayınlanmamış olmasının vergi adaletiyle örtüşmediğini de dile getirdik” dedi.

Görüşmelerin Geleceği

Karatepe, görüşmelerin tıkanıp tıkanmayacağına ilişkin bir soruya ise şöyle yanıt verdi: “Biz somut taleplerle gittik. Asgari ücret arttırılmalıdır. Bu pazarlık konusu bile değil. Sayın Şimşek’in, ‘Bu yönde hazırlıklarımız var’ demesini bekliyordum. Ancak böyle bir açıklama duymadım. Biz her alanda mücadele ediyoruz; masada, sokakta, miting alanında, parlamentoda varız. Taleplerimizi her formda yüksek sesle dile getirmeye devam edeceğiz.”

Yalçın Karatepe, bu görüşmelerin takipçisi olacaklarını ve vatandaşların ekonomik sıkıntılarını her platformda dile getirmeyi sürdüreceklerini belirtti.