Trafikte Bayram Tatili Bilançosu: En az 70 Ölü, 10 Bin Yaralı

Dokuz günlük bayram tatilinde meydana gelen 6 binin üzerinde trafik kazasında 70’ten fazla can kaybı yaşandı, 10 binden fazla yaralı var.

Dokuz günlük bayram tatili 15 Haziran’da başladı ve 23 Haziran’da sona erdi. Bayram tatilinde aile ziyaretleri ve tatili amacıyla çok sayıda insan yollara düştü.

İçişleri Bakanlığı tatil süresince yapılan denetimler ve kazalara ilişkin istatistikleri 24 saat esasına göre açıkladı. Bakan Ali Yerlikaya’nın sosyal medya hesabından her sabah 09:30-10:00 saatleri arasında yapılan açıklama hemen ardından bakanlığın sosyal medyasından da paylaşıldı.

Rakamlar sekiz gün boyunca açıklandı, ancak tatilin son günü olan 23 Haziran’a ilişkin istatistikler 24 Hazar Pazartesi günü saat 16:00’ya kadar henüz paylaşılmamıştı. Bu nedenle 9 günlük tatilin son günündeki istatistikler ortalama olarak değerlendirildi.

Tatilin sekiz günlük bölümünde meydana gelen trafik kazası sayısı 5 bin 762 oldu. Açıklanan rakamlara bakıldığında günlük kaza sayısının 600’ün altına düşmediği görülüyor. Bu durumda dokuz günlük tatil süresince meydana gelen trafik kazası sayısının 6 bini geçtiği söylenebilir.

Can kaybı ve yaralılar

Sekiz günlük istatistiklere bakıldığında tatil can kaybı 68 ve yaralı sayısının da 9 bin 787’ye ulaştığı görülüyor.

Bu trafik kazalarındaki can kayıpların en az 4, en fazla 13 olarak kayıtlara geçti. Bu göstergeden yola çıkarak dokuz günlük can kaybı sayısının 70’i aştığı sonucu ortaya çıkıyor.

Tatilin sekiz günlük bölümündeki kazalarda yaralalananların sayısı ise günlük binin altına düşmedi. Buna göre dokuz günlük tatil dönemindeki kazada yaralananların sayısınan 10 bini geçtiği tahmininde bulunmak gerçeki görünüyor.

Motorlu taşıtların yüzde 10’u

Dokuz günlük bayrama tatilindeki trafik kontrollerinde 2,5 milyona yakın aracın denetlendiği görülüyor. Nisan ayı sonu itibarıyla Türkiye’deki motorlu araç sayısı 29,5 milyon adet olarak açıklanmıştı. Bunun yüzde 52’sini otomobiller oluşturuyor.

Bu durumda Türkiye’deki motorlu kara taşıtının yüzde 10’undan fazlasına denk gelen sayıda aracın dokuz günlük günlük sürede denetlendiği sonucu çıkıyor.

200 binin üzerinde hız ihlali

Bu denetimlerde 500 bine yakın araca ya da sürücü hakkında işlem yapıldı. Sekiz günlük rakamlara göre hız ve radar işlemi yapılan araç/sürücü sayısı 182 bin 536. Açıklanan rakamlar işlem sayısının 20 binin üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu durumda dokuz günlük tatil döneminde 200 binden fazla araç ya da sürücü hakkında hız ihlalinden işlem yapıldığını söylemek mümkün.

Hakların diğer kuralların ihlalinden işlem yapılan araç/sürücü sayısı ise sekiz günlük sürede 268 bin 780 oldu. Bu kategoride de günlük ortalama işlem sayısın 30 bin civarında görünüyor. Dokuz günlük işlem sayısının da 300 bini geçtiği söylenebilir.