1003. Hafta: Cumartesi Anneleri: Vejdin Avcıl’ın Akıbeti ve Adalet Talebi

Kaybettirilmesinden 17 yıl sonra kimsesizler mezarlığında giysi parçaları bulunan 5 çocuk babası Vejdin Avcıl’ın akıbetini soran Cumartesi Anneleri, “Bu suçun fail ve sorumluları kim?” diye sordu.

Cumartesi Anneleri/Ä°nsanları, gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 1003’üncü kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Ellerinde karanfil ve kayıpların fotoÄŸraflarını taşıyan Cumartesi Anneleri’nin eylemine, Ä°nsan Hakları DerneÄŸi EÅŸ Genel BaÅŸkanı Eren Keskin ve Halkların EÅŸitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Musa PiroÄŸlu yanı sıra hak savunucuları da katıldı.

‘Gözaltına Alındığı Ä°nkâr Edildi’

Eylemde, Mêrdin’in Derik ilçesi Adakent köyünde 12 Haziran 1994’te askerler ve korucular tarafından gözaltında kaybettirilen Vejdin Avcıl’ın akıbeti soruldu. Katılımcılar adına gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeÅŸi Cumartesi Ä°nsanlarından Ä°kbal Eren açıklama yaptı. Anmanın bayram arefesine denk geldiÄŸini hatırlatan Eren, “Ä°nsanlar bayram telaşındayken biz, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları uygulanmadığı için, karar vericiler hukukun üstünlüğü ilkesine karşı direndiÄŸi için Galatasaray’daki polis bariyerlerinin önündeyiz. Devletin bu direncinin yalnız bizi sınırlamakla kalmayıp, onarılamaz sosyal, siyasal, toplumsal ve ekonomik sonuçlara yol açtığını hatırlatıyoruz” dedi.

Eren, 5 çocuk babası Avcıl ile birlikte 5 köylünün gözaltına alındığını, 25 gün sonra 4 kiÅŸinin serbest bırakıldığını, ancak Avcıl’ın gözaltına alındığının inkâr edildiÄŸini aktararak, “Olayla ilgili Derik Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından yürütülen soruÅŸturmada, dosya görevsizlik kararıyla Diyarbakır DGM Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na gönderildi” ifadelerini kullandı.

‘Otopsi Raporu Çitil’i Yalanladı’

Eren, akabinde yaÅŸananları şöyle anlattı: “Diyarbakır DGM Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, 14 Temmuz 1994’te Derik Ä°lçe Jandarma Komutanı Musa Çitil tarafından düzenlenen belgeyi esas alarak içinde Avcıl’ın da olduÄŸu ‘ölü ele geçirilen toplam 4 şüpheli hakkında terör örgütüne üye olma suçlarından kovuÅŸturmaya yer olmadığı’ kararı verdi. Evraklar daha sonra imha edildi. Derik Ä°lçe Jandarma Komutanı Musa Çitil tarafından düzenlenen belgede, Vejdin Avcıl’ın çatışmada ölü ele geçirildiÄŸi yazılıydı. Ancak Vejdin’in otopsi raporuna göre kafasından aldığı tek kurÅŸun ile ölmesi bu iddiayı sarsıyordu. Ailesi, Vejdin Avcıl’ın gözaltına alındığını ve gözaltı sırasında operasyon bölgesine götürülerek ön safa sürülüp, bilerek ölümüne sebebiyet verildiÄŸine inanıyordu” diye konuÅŸtu.

17 Yıl Sonra Giysi Parçaları Bulundu

Eren, olaydan 17 yıl sonra 22-23 Kasım 2011 tarihlerinde Derik Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nca yürütülen bir baÅŸka soruÅŸturma kapsamında Derik Kimsesizler Mezarlığı’nda açılan toplu mezarda Vejdin Avcıl’ın giysi parçalarına ve kemiklerine ulaşıldığını belirtti. Eren, “Dönemin Derik Jandarma Komutanı Musa Çitil hakkında 2012’de, içlerinde Vejdin Avcıl’ın da olduÄŸu ‘13 sivil insanı gözaltına alarak keyfi ve kısa yoldan infaz ettiÄŸi’ iddiasıyla kamu davası açıldı ve 13 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapsi istendi. Savcılık makamı iddianamede, Musa Çitil’in görev yaptığı dönemde ‘şüphe olsun olmasın sivil vatandaÅŸları tamamen keyfi bir ÅŸekilde öldürdüğü’, ‘.. ölenleri ise adli tahkikata terörist unsurlar olarak sunduÄŸu ve bu yönde tutanaklar tuttuÄŸu’ kaydını düştü. Tutuksuz yargılanan Musa Çitil, 21 Mayıs 2014’teki karar duruÅŸmasında beraat etti” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

‘Fail ve Sorumlular Kim?’

Cezasızlık politikalarına tepki gösteren Eren, “Bilmeye hakkımız var: Musa Çitil deÄŸilse, Vejdin Avcıl’ın gözaltında devletin koruması altındayken, ölümüne neden olanlar, gerçek dışı tutanaklarla kimsesizler mezarlığına gizlice gömenler, mezarını 17 yıl boyunca ailesinden gizleyenler kim? Bu suçun fail ve sorumluları kim?” diye sordu.

Eylemde, Vejdin Avcıl’ın oğlu Yasin Avcıl’ın mektubu da okundu.

Adalet ve Hesap Verebilirlik Talebi

Cumartesi Anneleri’nin ısrarlı ve kararlı mücadelesi, yıllardır devam eden cezasızlık politikalarının son bulmasını talep ediyor. Bu eylemler, kayıp yakınlarının akıbetini öğrenme ve faillerin yargılanmasını saÄŸlama yönündeki haklı mücadeleyi temsil ediyor. Her hafta Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen bu insanlar, adaletin ve insan haklarının korunmasının ne kadar önemli olduÄŸunu bir kez daha hatırlatıyor.

NHY / MA