NASA’nın James Webb teleskobu, uzayda ilk kez bir karbon bileşiği olan metil katyonu (CH3+) tespit etti. Bu molekül, daha karmaşık karbon temelli moleküllerin oluşumuna yardımcı olduğu için önemli. Metil katyonu, Orion Bulutsusu’nda yaklaşık 1.350 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir protoplanet diski olan genç bir yıldız sisteminde bulundu .
Karbon bileşikleri, bilinen tüm yaşamın temelini oluşturduğu için, hem yaşamın Dünya’da nasıl geliştiğini hem de evrenimizde başka yerlerde nasıl gelişebileceğini anlamaya çalışan bilim insanları için özellikle ilgi çekici. Bu nedenle, Webb’in yeni yollarla açtığı araştırma alanı olan yıldızlararası organik (karbon içeren) kimya, birçok gökbilimci için büyük bir merak konusu.
CH3+’nın özellikle önemli olduğu düşünülüyor çünkü çok çeşitli diğer moleküllerle kolayca tepkimeye giriyor. Sonuç olarak, bir molekülün başka moleküllerle tepkimeye girmek üzere farklı yönlere gidebileceği bir “tren istasyonu” gibi davranıyor. Bu özelliği nedeniyle bilim insanları, CH3+’nın yıldızlararası organik kimyanın temel taşı olduğunu tahmin ediyor.
Webb’in bu hayati molekülü aramak için ideal bir gözlemevi olmasının nedeni, eşsiz mekansal ve spektral çözünürlüğü, hassasiyeti ve CH3+’dan gelen bir dizi anahtar emisyon çizgisini tespit etmesiydi. “Bu tespit, sadece Webb’in inanılmaz hassasiyetini doğrulamakla kalmıyor, aynı zamanda CH3+’nın yıldızlararası kimyadaki merkezi önemini de onaylıyor” diyor Fransa’daki Paris-Saclay Üniversitesi’nden bilim ekibinin üyesi Marie-Aline Martin-Drumel.
d203-506’daki yıldız küçük bir kırmızı cüce olsa da, sistem yakındaki sıcak, genç ve büyük kütleli yıldızlardan gelen güçlü morötesi (UV) ışıkla bombalanıyor. Bu ışık, CH3+ gibi moleküllerin oluşmasına ve parçalanmasına neden oluyor. Bu da Webb’in bu molekülün izini sürmesine olanak sağlıyor.
Webb’in bu keşfi, uzayda karbon kimyasının nasıl işlediğine dair yeni ipuçları sunuyor. Ayrıca, protoplanet disklerindeki organik moleküllerin nasıl dağıldığını ve evrimleştiğini anlamaya yardımcı oluyor. Bu da gezegenlerin ve yaşamın kökenleri hakkında daha fazla bilgi edinmemize imkan veriyor.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024