Muhalefetin aday tartışmasına Demirtaş da katıldı

Türkiye’de son dönemde özellikle 6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayı üzerinden yoğunlaşan seçim tartışmalarına, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Demirtaş, isimler üzerinden tartışmak yerine devletin yeniden inşasında her kesime sorumluluk alma çağrısı yaptı. Demirtaş, “İçinde bulunduğumuz kritik döneme yetki veya koltuk paylaşımı olarak bakmak, tarihi fırsatı heba etmektir” dedi.

Avukatlarının kullandığı sosyal medya hesabından açıklama yapan Demirtaş, “seçimin dünyanın en çok yetkiye sahip koltuğunu almak için yapıldığını” söyledi.

“Kimsenin kimseyi dışlama lüksü yok”

Son günlerde isimler üzerinden yapılan tartışmaları eleştiren Demirtaş, isim vermeden HDP de dahil herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Yapılacak seçimle devletin yeniden inşa edileceğini dile getiren Demirtaş, “Stratejik açıdan dünyanın en çok yetkiye sahip ‘koltuğunu’ almak için seçime gidiyoruz. Hepimizin amacı, bu makamı gerçek sahibine yani halka teslim etmek olmalıdır. İsimler üzerinden tartışma yürütmek, belirttiğim amaçtan sapmak anlamına gelir. Bu kritik dönemde, demokrasiye yürekten inanan her siyasi aktör, devletin yeniden inşasında görev ve sorumluluk almalıdır. Kimsenin kimseyi dışlama lüksü yoktur. Siyasi yasak veya kapatılma tehdidi altında olanlar dahil her siyasi aktörün, ülkenin demokrasiye geçmesi için seçim öncesinde veya sonrasında kendisine düşecek görevlere hazır olması gerekir” dedi.

“Koltuk hayallerinin değil, özgürlük ideallerinin peşinde koşmak halka karşı onur borcumuzdur”

“Türkiye Cumhuriyeti hepimizindir” sözleriyle açıklamasını sürdüren Demirtaş, yetki ve koltuk tartışmaları yapılmaması çağrısı yaptı.

Herkesin fedakarlık yapması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi:

“Koltuk hayallerinin değil, özgürlük ideallerinin peşinde koşmak halka karşı onur borcumuzdur. Geleceği sağlıklı şekilde inşa etmenin biricik yolu, tam demokrasiyi kurumsal hale getirmektir. Bu nedenle, demokrasiye inanmış tüm partiler ve siyasi liderler bu sürecin doğal parçasıdırlar. Artık kısır tartışmalara son verip canla başla çalışmak gerekir. Şimdi dışlama değil, ilkeler etrafında buluşma ve kucaklaşma zamanıdır.”

6’lı masa kimi aday gösterecek?

Demirtaş’ın dikkat çektiği adaylık tartışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hapis cezası almasından sonra alevlendi. Özellikle 6’lı Masa’nın kimi aday göstereceği, tartışmaların odağında bulunuyor. İmamoğlu hakkındaki siyasi yasak kararından sonra İmamoğlu’nun aday olacağı iddiaları dillendirilmeye başlandı.

Muhalefetin cumhurbaşkanı adaylığı için adı geçen diğer isim olan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün Ankara’da İmamoğlu ile biraraya geldi. İmamoğlu dün partisinin haftalık meclis grup toplantısına katıldı.

Grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’yla baba-oğul ilişkisine sahip oldukları söyleyerek, aralarında sorun yaşanmadığının mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçen hafta sonu Mardin’de yaptığı konuşmada, 6’lı Masa’nın aday belirlememesini eleştirerek, adayın bir an önce açıklaması yönünde çağrıda bulundu.