Moskova’da binaların çatılarına hava savunma sistemleri yerleştirildi

Batılı müttefiklerin Ukrayna’ya yapılacak askerî yardımı görüşmek için Almanya’nın Ramstein kentinde toplandığı sırada Rusya’nın başkenti Moskova’da hava saldırısına karşı önlemler alındığı görüldü.

“Açık kaynak istihbarat” (Osint) uzmanları, dün akşam saatlerinde cephe hattından 500 km uzakta bulunan Moskova’da binaların çatılarına hava savunma sistemleri yerleştirildiğini saptadı.

Kremlin’in kontrolündeki Rus medyası bile bu haberlere yer verirken Moskova’dan bu konuda ses çıkmadı.

Pantsir-S1 tipi bataryaların Kremlin’e yakın Moskova Bölge Eğitim Kurumunun bulunduğu bir binanın çatısına monte edildiği belirlendi. Vladimir Putin’in de yaşadığı başkentin zengin batı banliyölerinden olan Rublevka’da da binaların çatılarına hava savunma sistemlerinin yerleştirildiği görüntülendi.

Pantsir-S1 heybetli bir sistem olduğu için çatılara bu sistemi yerleştirmek kolay değil! Pantsir-S1, üzerinde birkaç top bulunan ağır bir araç ve bu nedenle, Rus makamlarının bu ağır silahlı kamyonları binaların çatılarına çıkarmak için dev vinçleri seferber etmesi gerekiyor.

Bununla birlikte, böyle bir sistemin yeteneklerine bakıldığında, bu tür bir operasyona girişilmesinde, mümkün olmasa bile, olası hava saldırıları öngörüsünden başka bir sebep bulmak zor!

Gerçekten de Pantsir-S1 öncelikle savaş uçaklarına, helikopterlere ve seyir füzelerine karşı kullanılan bir hava savunma sistemi. Bu hava savunma sistemi, yakın zamanda Ukrayna ordusu tarafından başarıyla kullanılan uzun menzilli İHA’larla da karşı karşıya geldi.

Ukrayna’nın kullandığı bu İHA’lar, hareket noktalarından 1.000 km uzaktaki hedefleri vurabilecek kapasiteye sahip, dolayısıyla Ukrayna’nın kontrolünde bir noktadan kalkarak Moskova’ya ulaşması zor değil.

Ukrayna, bu İHA’ları kullanarak, aralık ayında Rus topraklarının derinliklerindeki hedefleri vurmayı denemişti. O dönemde sınırdan 600 km içerideki Engels hava üssü hedef alınmıştı.