Metin Göktepe mezarı başında anıldı

Metin Göktepe’nin katlediliÅŸinin 28. yıl dönümünde yapılan anmada, gazetecilere yönelik baskı ve sansürün devam ettiÄŸi, gerçekleri savunan, yazan ve söyleyenlerin her zaman var olacağı mesajı verildi.

Anmada konuÅŸan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal, Göktepe’nin katledildiÄŸi dönemde Evrensel Gazetesi’nin yayın hayatına yeni baÅŸladığını hatırlattı. Gazetenin devlet ve sermayede korku uyandırdığını belirten Özdal, Göktepe’nin katledilmesinin bu korkunun sonucu olduÄŸunu dile getirdi.

Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe ise, “Metin, haber barikatın arkasında da olsa alıp gelen bir gazeteciydi” dedi. O dönemden bu yana baskının deÄŸiÅŸmeden devam ettiÄŸini vurgulayan Göktepe, “Hala düşünce suç, hala insanlar düşüncelerinden dolayı cezaevlerindeler. Gezi tutsakları örneÄŸin. Yine emek sömürüsü katmerlenerek, artıyor. Yoksulluk en olmadık ÅŸekillerde hayatımı etkiliyor. Fakat Metin bize bir miras bıraktı. Hala Metin Göktepe gazeteciliÄŸi yapmak isteyen ve yapan, onun izini süren genç gazeteciler, bütün zulme, gözaltı, soruÅŸturmalara yürüten genç gazeteciler var” ifadelerini kullandı.

DÄ°SK Basın Ä°ÅŸ Yönetim Kurulu üyesi Ä°zel Sezer, gazetecilerin sansürle engellenmeye çalışıldığını söyledi. Ä°srail-Hamas arasında süren çatışmalarda son 3 ayda 110 gazetecinin katledildiÄŸini hatırlatan Sezer, “Asıl korktukları ÅŸey gazetecilik gerçekliÄŸidir. Her ne olursa olsun bir yerde gerçekleri savunan, yazan, söyleyen birileri olacaktır. Bizim umudumuz da buradan geliyor” diye konuÅŸtu.

EMEP Genel BaÅŸkanı Seyit Aslan, Göktepe’nin sadece bir gazeteci deÄŸil, işçi sınıfı mücadelesinin, kadınların, gençlerin ve ezilen Kürt halkının mücadelesi içerisinde gazetecilik yapan biri olduÄŸunu vurguladı. Göktepe’nin katledilmesinin tesadüfi olmadığına dikkati çeken Aslan, “Tek adam yönetiminin baÅŸta işçi sınıfı olmak birçok kesime ciddi saldırısı olduÄŸunu biliyoruz. Basın da bundan nasibini alıyor. Son dönemlerde özellikle muhalif gazeteciler üzerinde çok ciddi bir baskının olduÄŸunun tanığıyız” dedi.

CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Özgür Çelik, gazetecilerin halkın haber alma hakkı için mücadele ettiklerinin altını çizdi. Çelik, “Ne yazık ki gazeteciler iÅŸkencelerle katledildiler, uzun süre gazeteciler cezaevinde kalmak durumunda kaldılar. Aradan 28 yıl geçti ama Türkiye’de ne yazık ki bir ÅŸeyler deÄŸiÅŸmiÅŸ deÄŸil. Ä°ktidar, halkın gerçek haber alma hakkını engellemek için hem basın kurumlarına baskılar ve sansürler uyguluyor hem de halkın gerçek haber alma hakkını savunan gazeteciler çeÅŸitli yöntemlerle gözaltına alarak, tutuklayarak engellemeye çalışıyor” diye belirtti.

DEM Parti Ä°stanbul Ä°l EÅŸbaÅŸkanı Murat Kalmaz, ülkede Musa Anterlerin, Metin Göktepelerin, Hrant Dinklerin katledildiÄŸi bir sürecin yaÅŸandığını söyledi. Mevcut durumda herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸin olmadığını söyleyen Kalmaz, “Bu ülkede faÅŸizm uygulamaları 1990’da nasıl sürdüyse bugün de devam ediyor. Bugün de cezaevlerinde onlarca gazeteci var. Bunu aÅŸabilmenin tek yolu demokrasiyi güçlendirip, birleÅŸmektir. Türkiye sol sosyalistleri Kürt halkıyla birlikte bu ülkenin faÅŸizme ve karanlığa götürülmeye çalışılması sürecinin önüne geçebiliriz. Bütün halklar, ezilenler ve emekçiler bir araya gelirsek ülkeyi demokratikleÅŸtirebiliriz” ifadelerini kullandı.

EHP Sözcüsü Özge Akman ise, 1990’larda mücadele edenlerin karanlığı aydınlatarak bugünlere geldiÄŸini söyledi. Akman, “Bugün baÅŸka tip bir karanlığı yaşıyoruz. Aslında yalanların karşısında özgür basına en çok ihtiyaç duyduÄŸumuz günleri yaşıyoruz. Metinlerin yolundan yürüyenlere her günden daha fazla ihtiyacımız var. Onlar da Metinler gibi direniyorlar” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Anmada, Göktepe’nin mezarı başında karanfiller bırakıldı ve “Metin Göktepe ölümsüzdür” sloganları atıldı.