Le Republicaine (LR) /  Valérie Pécresse 

LR 2007 de Sarkozy ‘yi Cumhurbaşkanı yaptıktan sonra  iktidarda iken 5 yıl içerisinde sadece milyarderlerin milyarlarına, milyarlar katmakla kalmadı, kıyısından- köşesindendi kendisi-  kadro yöneticileri de  tırtıkladı..

 İktidardan ayrılalı 10 yıl oldu  hükümete yer alanların yargılanması, soruşturması bitmedi.

Cumhurbaşkanları Nicolas Sarkozy defalarca yolsuzluk, seçim kampanyasında  sahte fatura bildirmesi  Kampanya süresince yasal harcamalarının nerde ise 2 katı harcama yapması(gerçi devlet kampanya için verdiği parayı geri aldı. ) Kaddafi’den aldığı (Bir tek örnek veririsek Kaddafi’den  kendi hesabına  1 defa da 500.000  Euro  para aktarılmış!)paralar ile seçim kazanma…vs.vs davaları ile gün geçmiyor ki hakim karşısına çıkmasın. Hapis cezası almasın..…

Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığı döneminde  Elysée Sarayının   Genel Sekreteri ,sonra  İçişleri Bakanı olan  Claude Guéant   Kamu kaynaklarını kendi çıkarları için kullanmaktan, polis  üst düzey yetkililerine  nakit para dağıtmaktan … sahte anket düzenlemekten.vb.,13 Aralıktan bu yana ceza evinde yatmakta idi. Fransa’nın eski  İçişleri Bakanı 10 şubatta cezaevinden elektronik kelepçe takma koşulu ,ev hapsine, çıkarıldı. Bakan çıktı LR ‘in  Belediye Başkan cezaevine girdi. Paris’in yakın banliyölerinden Levalloıs-Perret Belediyesinin eski başkanı Partick Balkany  gelirini bildirmeme, vergi kaçakçılığı, haksız kazanç… nedenlerle aldığı 3 yıllık hapis cezasından elektrikli kelepçe takmak koşulu ile bırakılmış ancak karisi ve kendisi hiçbir hukuki kuralı tanımamış, elektronik kelepçe takmamıştı. Bu nedenle Claude Guéant’ın dışarı çıktığı gün Balkany Cezaevine girdi.. Bununla da bitmez LR’in Hükümet üyelerinin mahkumiyeti. Eric Woerth  “ Bernard Tapı -Credit Lyonnais “ davasından   ayrıca dünyanın en önemli Kozmetik sanayi Oréal  in patroniçesi  Liliane Bettancourt’un yaşlılığından yararlanarak parasını çalmaya kadar…olan . suçlardan mahkum oldu..

Hepsinden önce son  LR’in  son cumhurbaşkanı aday François Fillon Karısını çalışmadığı halde yıllarca  çalışıyor göstererek  yüz binlerce Euro kamu kasasından maaş ödediği için yargılandı-mahkum oldu..

 Bütün bu detaylar,yeni LR Cumhurbaşkanı Adayı Valérıe Pécresse’in etrafı hırsız, sahtekar, dolandırıcı ile sarılmış durumda olduğunu gösteriyor. Kendisi temiz olabilir mi?

Ve LR in Adayı  V.Pécresse bu eski yöneticilerinden destek istiyor.

Aradığı desteği tam olarak bulduğu da söylenemez. Öncelikle 11 Şubat’ta çalışma bürosunda görüştüğü N.Sarkozy den destek alamadığı gözüküyor.

V.Pécresse ‘e ilk darbeyi  E.Woerth vurdu. E.Macron’u desteklediğini açıkladı. Arkasından Sarkozy’nin Bakanı Nora Berra . LR’in Meclis Başkan Yardımcı Milletvekili Catherine Vautrin.  Calais Belediye Başkanı Nathacha Buchart   de Macron’u  destekleyeceğini açıkladı.. Parti içinde LR ‘in “Haylaz Kızı” Rachida Dati .her zaman bir sorun. Parti için olduğu kadar seçim sürecince V.Pécresse için de bir sorun, sorun olarak da sürecek..

Sarkozy dışında  yukarıdakilerin hiçbirini Pécresse ‘i sarsmayacağı açık. Esas olan F.Fillon’un , onun seçmeninin desteğini almış gözüküyor. Diğer taraftan LR içindeki Faşist kanadın  Eric Cioti’nun desteğini  aldı.(Şimdilik!)  . Bu iki kanat desteği V.Pécresse ‘i yarıştan koparamaz…

 V.Pécresse nasıl bir program sunuyor.

Önceki iki önemli adaydan M.Le Pen ve E.Zemmour bahsederken PROGRAM dan bahsetmedim..

Nedeni benim için çok açık. 

Ne Faşist  hareket E. Zemmour’un  “La Reconquete”  “Yeniden fetih!”  hareketi. Ne de  “Parlamenter Sistem içerisinde MEŞRU (Halk nezdinde)”bir parti halinde sunulan Le Pen’in  Ressemblement  Natıonal: RL  bir program getirmiyor.

Öncelikle Faşist Irkı partilerin klasik yaklaşımı bu seçimlerde de devam ediyor.. 100 Yıla yakın bir zamandır, faşistlerin komünist ve sosyalistlerin programların alıp, üstlerine kendi adlarını yazarak, hatta onların adlarını da kopya ederek topluma sunduğunu ,tarihten  biliyoruz. Bu nedenle ne  Le Pen’in ne de Zemmour’un “Programına“ değinmedim.

 V.Pécresse’in in programı  klasik sağ parti programının, ana başlıkların içeriyor.

 Sağ ne zaman seçim sathına çıksa haykırdığı ilk şey “Devlet neden harcıyor… Bu kadar kamu personeli. Harcamaları lüzumsuz.. Bu paraları siz ödüyorsunuz. Kamu Kuruluş ve harcamaları devletin ve dolayısıyla sizin sırtınızda bir yük. Bu yükü kaldıracağız.. ”söylemi ile şunları yapmaya söz veriyor Fransız Seçmenine…

1-Kamu  harcamalarını azaltacağım. 200 000   kamu personelini işten çıkaracağım.

Sağ ne zaman seçim sathına girse” Fransızlar Avrupa’nın en az çalışan toplumudur”…der. Türkçesi . “Tembel bir toplum” olduğunu haykırır. “Ayrıca çok uzun yaşıyor….İşsizlikten para alarak yaşıyor.” der. (son 20-30 yıldır yabancılar  bu yükü aldı Fransızların sırtından çok şükür!)

 2- Çalışma saati uzatılmalı. Mevcut Haftalık 35 saatten 39 saate çıkaracağım. “Çok Çalı Çok Kazan” Sarkozy’nin programını yeniden ileri sürdü ve “Fazla Mesai ”çalışmasını özendireceğim(Örneğin Patrondan da İşçiden de bu süreler için vergi alamayacağım..”

3- Emekliliği  62 Yaştan 65 Yaşına çıkaracağım.. Bununla da kalmayacağım (Bir emeklinin emekli maaşı ile yaşayamayacağını bildiğim için!)Emekli olanlara da çalışma imkanı sağlayacağım.

Sağ her zaman halka karşı yapacağı şeyleri cesurca ortaya korken , yapmayacağı şeyleri de çekingen bir şekilde sunar. 

4-2027 yılına kadar ücretlerde % 10 artış sağlayacağım.. Yani ben giderken yapabilirsem yapacağım.(.%10 artışı 4 yıla yayacak Ortaya% 2.5 oranında bir yıllık artış demektir ki bugün enflasyon Fransa’da % 5- 7 arasında seyrediyor!)

Sağ her zaman  kamu harcamaları yüksekliği, çalışma  ve emeklilik suresinin kısalığından bahsederse, Kamuya ait olan şirketlerin “Özelleştirilmesi” (sermayenin emirine kamu birikimlerinin teslim edilmesi) değişmez maddesi. “Serbest Rekabetle  Devletin yükünün azaltılması.” “Hizmet yarışı ile daha iyi ve ucuz servis verme”..(100 yıldır hiçbir kamu sektöründen Özel sektöre aktarılan kesimde daha ucuz ve daha iyi servis almamıştır halk…)

5- Fransız Kamu şirketlerindeki Devlet hisseleri satacağım.. Renault, ENGIE gibi. (Ama nedense ALSTOM dan bahsetmiyor… Kocasının Genel Müdür Yardımcısı olduğu ALSTOM u acaba kendisi ve kocasına mı ayırdı?). 

 Pécresse (ve LR) mülteci ve yabancılar konusunda “Klasik Sağ “  söylemden , “Geleneksel Irkçı söyleme “ geçti.

Göçmenlere yapılan sosyal yardımın kesilmesinden, iltica taleplerinin “Bulunduğu ülkede Fransız konsolosluklarında yapılması(?)” kararından “Mülteci ve yabancı işçi kotası” ne kadar… Oradan Tüm  SCHNGEN  ülkelerinin etrafını Kuzey’de Rusya, Güney de Afrika, doğuda Türkiye’ye karşı DUVARLA ÖRME”  konusunda E.Zemmour-M.Le Pen ile yarış halinde..

 V.Pécresse 2 tur şansını koruyor. Önünde LR İçindeki İKİ kesimi tutma sorunu var. Biri Macron’a kayan Liberal Cumhuriyetçi kanat, diğeri Le Pen ve daha çok E. Zemmour’a kayan ırkçı Faşist kanat.

 Her iki kesimde LR İçerisinde önemli ağırlığa sahip..

 Irkçı faşist kanat gücünü  Cumhurbaşkanı adaylık yarışında gösterdi. Eric Ciotti   LR İçerisinde Cumhurbaşkanı adayı seçme (Primaire ) oylamasının ilk turunda  Pécresse in önünde birincilikle %40 yakın oyla bitirdi.. Her ne kadar  şu anda Pécresse in yanında olsa da Pécresse’in ne kadar onların yanında olacağına bağlı olarak destek verecek…

 Ancak 2. tur a kalma durumunda şu an ki dezavantajı Faşistlerden E. Cıotti kanalı ile oyalama şansını artıracağından, avantaj haline dönüşecek… 

 Filloncuları garanti etmesi tüm Liberal Cumhuriyetçileri kazanması anlamına gelmiyor. Onlarla hesabı muhtemelen 1. Turda kapanacak. Bu nedenle Irkçı – Faşistlerle   şimdilik mesafeli durmakta. .

 13 Şubat Paris-Zenith salonunda yaptığı mitingi V.Pécresse için hayal kırıklığı ile sonuçlandı.

6 000 partizanın katıldığı toplantı LR’in ağır toplarının büyük firesi ile geçti.,  Ne Sarkozy  ne , Alain Juppé, ne Jean- Francois Copé…vardı. Gönülsüz alkışlayan Rachida Dati ile mitingini tamamlayan Pécresse daha  45 dakika olmadan kısılan sesi, prompter olmasına rağmen konuşmada aksaklığı. Ve en önemlisi Sakozy’in eski program artıkları dışında hiçbir şey söylememesi..

  ALSTOM Şirketinin Başkan yardımcısı olan kocası Jérome’ a teşekkürü , adlarını vererek 3 çocuğunu örnek göstererek “Tüm Fransa gençlerine aynı imkanları   sağlayacağım” demesi.. puan kazandırmadan çok kaybettirdi. Her çocuğuna bugünden bıraktığı 250-300 bin Euro mülk mirası  ve Versaılles da şato yanında apartmanlarının varlığı biliniyorken, tüm gençlere  kendi çocukları ile “aynı koşulları önerme” ciddiye alınma dışında alay eder bit pozisyon olarak algılandı…Ayrıca  çocuklarının  Katolik Sağcı Tutucu Versailles’da    kim olduğu anlaşılmayan “Ekstremistlerce(?)”  saldırıya maruz kaldığını açıklaması .. Kimi hedef aldığını da karmaşık hale getirdi..

Yayınlanan Programından başlıklar dışında 3. Sınıf  Hollyvood aktrislerini aratacak jestleri ile Zenith 

 Mitingi  Pécresse’i kamuoyu yoklamalarında düşüşe geçireceğe  gibi Sonuçta Fransa “Cumhurbaşkanlığı seviyesi olup-olmadığını “ da tartışılır hale  getirebilir.

Son anketlerde  E.Macron %24 ile başı çekerken , V.Pécresse M.Le Pen’i yarım puan geçmiş gözüküyor.

 V.Pécresse %15.5, M.Le Pen %15, E.Zemmour %14.5 .

  LR ve V.Pécresse in kaderi  kendisinden ayrılan ve ayrılacak Liberal Cumhuriyetçilerin elinde. Tabii başta N. Sarkozy’nin.