Koronavirüs aşısının virüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğu açıklandı

Geniş denek grubu üzerinde yapılan deneylerde Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının Covid-19 hastalığına karşı “yüzde 90’dan fazla etkili olduğu” açıklandı. Pfizer ve BioNTech, söz konusu gelişmeyi “bilim ve insanlık için büyük bir gün” sözleriyle duyurdu.

Söz konusu aşı adayı 6 ülkede 43 bin 500 kişi üzerinde test edildi. Denemelerde ciddi bir güvenlik endişesi ortaya çıkmadı.

Koronavirüs aşısının denendiği ülkeler arasında Türkiye de var.

Aşı üreticisi şirketlerin, bu ay sonunda acil kullanım onayı için başvuruda bulunmayı planladığı bildirildi.

Aşı, üç hafta arayla iki doz halinde uygulanacak. Pfizer yıl sonuna kadar 50 milyon doz, 2021 sonuna kadar ise 1,3 milyar doz aşıyı piyasaya sürebilmeyi planlıyor.

Pfizer CEO’su Albert Bourla, kamuoyunun aşının güvenliğiyle ilgili kaygılarını yatıştırmak için, ilk aşı olacaklar arasında olmayı istediğini söyledi fakat buna etik engeller çıkabileceğini de ekledi.

CNBC’ye konuşan Bourla, “Eğer elimizde sınırlı dozda aşı varsa, insanların, benim yaşım ve çalışma kapasitemdeki insanların ilk aşı olacak gruba alınmasını onaylayacağından emin değilim. Dolayısıyla buna saygı göstermek isterim” diye konuştu.

Pfizer hisseleri, aşının üçüncü aşama denemelerinin başarılı olduğu açıklamasından sonra ABD’de daha piyasa açılmadan ön işlemlerde yükseldi. Daha sonra da yüzde 17 değer kazandı.

BioNTech’in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci

Alman şirketi BioNTech’in kurucuları, Türkiye’den Almanya’ya göçmüş bir ailenin çocukları olan Özlem Türeci ve aynı zamanda şirketin CEO’su olan Uğur Şahin.

Uğur Şahin, elde ettikleri sonuçların bir “dönüm noktası” olduğunu söyledi.

Avrupa Reform Merkezi baş ekonomisti Christian Odandahl ise tweetinde “Almanya uzun süre göç konusunda ne kadar açık olması gerektiği konusuyla uğraştı ve savaş sonrasındaki “misafir işçiler” programı hep sorgulandı. Uğur Şahin’in babası Köln’deki Ford fabrikasında çalışmaya gelen bu misafir işçilerden biriydi, şimdi oğlu dünyayı saran salgına son veren kişi olabilir” dedi.

Ne zaman başlayabilir?

Aşı üreticisi şirketlerin, bu ay sonunda yapacağı acil kullanım onayı için başvurusuna hangi hızla yanıt alacakları aşının kullanımının ne zaman başlayacağını belirleyecek.

Bütün dünyada aşı, daha gelişkin tedavilerle birlikte insanların yaşamını kısıtlayan salgınla mücadele önlemlerinin son bulması için en etkili yol olarak görülüyor.

Şu anda dünyanın farklı yerlerinde “üçüncü aşama” diye bilinen nihai denemeleri süren 10’u aşkın aşı adayı var. Fakat Pfizer ve BioNTech, bunlardan ilk sonuca ulaşan oldu.

Tamamen deneysel bir yaklaşım benimsendi. Bağışıklık sistemini virüse karşı eğitmek için virüsün kısmi genetik diziliminin bir kısmı vücuda enjekte ediliyor.

Daha önceki denemelerde aşının vücutta antikor ve T hücresi denilen bağışıklık sisteminin parçası hücrelerin üretilmesine yol açtığı ortaya çıkmıştı. Aşının üç hafta arayla iki doz verilmesi gerekecek.

Denemeler ABD, Almanya, Brezilya, Arjantin, Güney Afrika ve Türkiye’de sürdürüldü ve ikinci doz aşıdan 7 gün sonra koronavirüse karşı yüzde 90 koruma sağladığı saptandı.

İngiltere yıl sonuna kadar 10 milyon dozu denemeler tamamlanmadan sipariş etmiş, önümüzdeki yıl için de şimdiden 30 milyon doz ısmarlamıştı. Fakat aşının eksi 80 santigrad derece soğuklukta muhafaza edilmesi zorunluluğu yüzünden bazı lojistik sorunlar yaşanabilir.